Gènere esgotat i gènere fet malbé

El dilluns negre es va viure de manera dispar en l’hostaleria: uns van aconseguir buidar les neveres i d’altres lamenten el cop econòmic del producte espatllat.

Gènere esgotat i gènere fet malbé

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Els treballadors i veïns que ahir, en plena ressaca de la gran apagada, tornaven a la normalitat devorant amb voracitat les truites de patates i platets que han fet cèlebres els esmorzars del bar Lalan’s de Sant Antoni, per un moment es van quedar a les fosques i més d’un gairebé s’ennuega de l’ensurt. Però no era una caiguda del subministrament, sinó una broma del propietari, José Ramón González, que va desconnectar la llum del negoci un moment per rememorar l’inoblidable 28A de la desconnexió i celebrar la recuperació. Però la tornada a la calma a l’hostaleria va ser molt diferent en funció del tipus d’establiment i de les hores transcorregudes sense electricitat. No hi ha balanços d’afectació econòmica i sí un esforç total per recuperar el pols, que en el cas dels hotels va suposar allotjar hostes que no van poder tornar a casa.

González va ser dels que van haver de tancar poc després de les 13.00 hores, perquè tots els seus aparells són elèctrics. Així que quan clients i veïns van arrasar amb tot el menjar que tenia preparat (per emportar) i no li va quedar un centímetre de pa, va abaixar la persiana. Ahir no va lamentar pèrdues de gènere i després de l’inesperat descans va tornar amb energia. En general, tothom va reobrir a l’hora habitual.

Pagaments en efectiu

El dia de l’apagada va estar marcat per l’efervescència de les terrasses de bars, on es van refugiar molts barcelonins amb les cases a les fosques, o treballadors que no podien tornar a casa fora de Barcelona, o que tenien la nevera buida un dilluns.

Però ahir va ser un dia anòmal de passar revista i reposar, en els casos de negocis que van liquidar entrepans freds, aperitius i begudes. O de tirar, en les situacions de producte més perible.

Notícies relacionades

A la mateixa avinguda de Mistral, amb àmplia oferta hotelera de barri, el Racó de Mistral no va parar de servir cervesa (fins que a la tarda sortia "natural") i d’arrasar amb patates, olives i mossos similars que ahir reposaven, explicava el Titu, un bengalí arrelat al barri, que no va fer una gran facturació perquè va deixar de fer els entrepans i plats calents habituals. I perquè només podien cobrar en efectiu.

Als restaurants, les situacions eren variades. Molts van tancar perquè sense llum no podien treballar, o perquè dilluns és el seu dia de descans. D’altres van aprofitar que podien activar alguna maquinària, com Carpe Diem, al passeig Marítim, la terrassa del qual es va omplir en les primeres hores de la crisi, i van liquidar el seu estoc de peix en forma de nombroses racions de sushi, i també d’hamburgueses, ja que van poder arrencar el forn Josper. Però en altres locals, com els japonesos Ikibana, van patir una sort dispar: puntuals pèrdues en forma de valuoses tonyines en un dels seus locals tancats, mentre que en un altre, en el Born, la llum va tornar ben aviat i no hi va haver afectacions.