Futurs professors d’autoescola

Trànsit es prepara per quan l’Estat accepti traspassar les competències per gestionar el carnet de conduir. En la nova convocatòria per a professor d’autoescola s’han rebut més de 400 sol·licituds.

Futurs professors d’autoescola

G.G.

2
Es llegeix en minuts
G.G.

«El director de la Direcció General de Trànsit, Pere Navarro, ens va reconèixer que tenien un problema a les províncies catalanes, ja que és on més examinadors falten». Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recorda la reunió que va tenir a finals de gener amb els responsables de Trànsit en què va tornar a reclamar el traspàs de competències d’examinadors per a Catalunya.

Tot i que no sembla que el Govern estigui predisposat a aquesta cessió, Lamiel assenyala que Trànsit està fent els «deures» de cara a aquest hipotètic traspàs i ja està formant professors d’autoescola perquè, si es produeix aquest traspàs competencial, poden passar a ser examinadors. «Vam fer una convocatòria de professors d’autoescoles i van aprovar 51 persones de 300 que s’hi van presentar. Ara hem tornat a convocar i hem rebut més de 400 sol·licituds», explica el director de Trànsit.

Són cursos que duren un any i mig, tot i que s’intenta reduir 12 mesos per afavorir que més aspirants puguin presentar-s’hi. Després de superar una fase selectiva, els alumnes estudien a distància set matèries i fan 300 hores presencials. Si aproven aquest curs, aconsegueixen un certificat en formació viària. Trànsit també ofereix cursos específics per a formadors de recuperació del permís per punts.

Juntament amb aquests certificats de Trànsit, aquest curs 23-24 ha començat a impartir-se a l’Institut Mare de Déu de la Mercè de Barcelona el primer curs de formació per a la Mobilitat Segura i Sostenible, que està pensat per a futurs professors d’autoescola, de recuperació del permís, fins i tot, per ser tècnics en prevenció de riscos en la conducció. Es tracta d’un grau superior de Formació Professional que s’imparteix en col·laboració amb el Departament d’Educació i dura dos cursos.

De moment, hi ha 23 alumnes d’aquest grau, únic a tot Catalunya, tot i que un altre centre de Badalona també té interès a impartir aquest cicle. Amb aquesta titulació superior, els que aprovin podran treballar com a formadors en mobilitat i tindran més opcions laborals, a l’estar més ben preparats, en un sector amb molta demanda.

Notícies relacionades

«Hem d’alimentar el sistema amb professors d’autoescola perquè, si en algun moment hi ha requeriment d’examinadors, tenir-ne prou per passar-los», indica Lamiel, que afegeix que amb les competències transferides es poden cobrir millor les vacants, mantenir plantilles més altes i incrementar el nombre d’exàmens diaris que es fan, que ara són una dotzena.

Lamiel remarca que en la reunió del gener, Trànsit es va comprometre a recuperar com a seus dels exàmens teòrics de conduir els centres de Ripoll i Olot, que estaven tancats des de la pandèmia per falta de personal. Els alumnes s’havien de desplaçar a Girona per als exàmens.