Les víctimes del professor de bateria de Quart: «Els abusos eren la normalitat durant les seves classes»

David Borrat / Efe

3
Es llegeix en minuts

Una de les víctimes tenia vuit anys quan va començar a rebre classes de bateria del prestigiós professor que avui ha escoltat, des de darrere d’una mampara i com a acusat, com l’exalumne relatava abusos que hauria patit durant una dècada.

Després que al febrer hagués de suspendre’s per la vaga de lletrats, el judici que asseu al banc dels acusats el professor de bateria de Quart (Girona) que s’enfronta a 48 anys de presó per abusar presumptament de cinc alumnes entre el 2009 i el 2020 ha començat avui a l’Audiència de Girona. Un centenar de persones s’han concentrat davant l’òrgan judicial per donar suport a les víctimes, i han increpat el processat quan ha arribat a l’edifici.

L’acusat era un músic reconegut a les comarques gironines i gaudia de cert prestigi, segons van indicar els tres exalumnes que avui han explicat les seves vivències davant el tribunal de la secció tercera. Des del primer dia que van posar un peu a casa seva (les classes es feien en un garatge habilitat on hi havia una zona amb instruments i una altra amb sofàs i coixins), van començar a rebre mostres de carinyo del professor. «El primer dia ja em va fer dos petons, em va donar una rebuda molt propera i això em va semblar maco però estrany», ha relatat una de les víctimes. Un altre jove ha dit que «els petons eren obligatoris», i que era una persona que buscava el contacte físic.

I és que a tots tres els feia sentir especials: els deia coses com que podien arribar molt lluny i s’aprofitava de l’admiració que li tenien per establir un vincle de confiança. «Em feia sentir una sensació de seguretat i li explicava coses que no explicava als meus pares», ha manifestat un dels joves. A més, els oferia classes gratuïtes a canvi que es deixessin fer massatges, els feia comentaris sexuals i va arribar a ensenyar-los vídeos pornogràfics. Una de les víctimes ha assegurat que també feien classes grupals i que havia vist com l’acusat feia tocaments a altres alumnes.

Així, el processat aconseguia que les víctimes el tinguessin «en un pedestal», i a poc a poc els primers acostaments físics, que inicialment eren petons a les galtes, abraçades i massatges a l’esquena, van passar a ser tocaments als genitals, masturbacions i en algun cas, fel·lacions. En algun cas, proposava un massatge i a partir d’allà iniciava tocaments, i en d’altres directament abusava de l’alumne i li assegurava que «era normal» i que també ho feia «amb alumnes grans». «Sentia que no podia dir que no a una persona que era tan respectada, més gran que jo i que sabia molt de música, i això va ser la normalitat durant les seves classes», ha explicat una de les víctimes.

Pluja de denúncies

Va ser una de les víctimes que va patir abusos entre el 2006 i el 2009 (tenia entre 18 i 22 anys) qui va fer el pas per posar la primera denúncia als Mossos d’Esquadra el 2019. En el seu cas, gran part dels fets han prescrit i només pot reclamar-li responsabilitats penals per un episodi de tocaments ocorregut el novembre del 2009.

Uns tres anys abans de prendre la decisió va ser quan va començar a assimilar l’esdevingut. Va enviar un missatge al processat fent-li saber com se sentia i que s’havia sentit abusat sexualment per ell, cosa que aquest li va negar. Això va permetre que més víctimes, al llegir la notícia en els mitjans de comunicació, se sentissin reflectits en aquella situació i decidissin fer el pas. Una altra de les víctimes li va enviar una carta on li retreia el seu comportament.

Notícies relacionades

Cinc de les víctimes van poder exercir acusació, però cinc més no van poder participar del procediment perquè els fets que van denunciar havien prescrit.

La fiscalia i l’acusació particular li demanen 46 i 48 anys respectivament de presó per sis delictes d’abusos sexuals continuats, dels quals quatre amb accés carnal i un a un menor d’edat, i tres delictes d’exhibicionisme i provocació sexual. També demanen indemnitzacions de més de 148.000 euros. Per la seva banda, la defensa en demana l’absolució. El judici durarà tres dies i està previst que el processat declari al final.