Investigació

Una condemna lleu va permetre que el professor de karate pederasta de Barcelona abusés de sis nens més

Contra Carlos Fernández hi ha nou denúncies, tres han prescrit, però la resta es van produir després del seu primer arrest el 1998

Fa 40 anys que el mestre de karate del Claret abusa de nens a Barcelona: «Em posava una tovallola a la cara»

Una condemna lleu va permetre que el professor de karate pederasta de Barcelona abusés de sis nens més

Archivo

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Policia Nacional va arrestar l’11 d’agost de 1998 el mestre de karate de Barcelona Carlos Fernández (Puig-reig, 1959) per haver abusat sexualment de dos alumnes, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO. Però Fernández va quedar en llibertat després de passar a disposició judicial i, gràcies a la suau condemna –una multa–, va seguir amb la seva vida, ensenyant arts marcials a menors d’edat, com si no hagués passat res. Fins al 18 de maig d’aquest any, quan Fernández ha sigut detingut per segona vegada denunciat per haver agredit sexualment nou menors. Entre els dos arrestos policials, Fernández ha continuat fent el mateix que abans de les primeres denúncies: agredir sexualment menors a qui ensenya karate. 

Després de ser condemnat el 2000 a tres mesos de multa, Carlos Fernández va continuar agredint menors a qui ensenyava karate

Fernández després d’aquella primera detenció de 1998, que una patrulla de la Policia Nacional va portar a terme presentant-se al Gim Gràcia –un negoci del qual era propietari i que estava ubicat en el 2-4 del carrer de la Mare de Déu dels Desemparats del districte de Gràcia–, va poder continuar exercint de ‘sensei’ i va ser contractat per gimnasos i també per escoles públiques o concertades, que ignoraven que estaven posant els seus alumnes en mans d’un home que ja havia sigut detingut per abusar sexualment de dos menors. 

Contra Carlos Fernández hi ha nou denúncies, tres han prescrit, però la resta es van produir després del seu primer arrest el 1998

Ell mateix es va encarregar d’ocultar l’episodi del seu arrest. A la seva pàgina web, en què presumeix d’una trajectòria distingida al món del karate i enumera cada lloc on ha impartit classe, no queda ni rastre del Gim Gràcia. Sí que apareix, en canvi, que el 1999, amb prou feines uns mesos després de la seva detenció, va aconseguir una ocupació a l’UBAE de les Corts, un centre públic ple de nens. També es pot llegir a la seva web que aquell any Fernández «trasllada la seva escola» –sense dir d’on procedeix– al club Esport 2.000

El 2001, Fernández acudeix a una altra escola, el CEIP el Carmel –anteriorment havia impartit classes de karate com una activitat extraescolar en altres escoles, com La Salle Gràcia–. El 2002 s’incorpora com a entrenador al Pòdium de Barcelona. El 2003 entra al Club Esportiu Mediterrani i el 2004, a l’Eixample Fitness. El 2005 desembarca a l’Esportiu Claret, on ha rebut actualment el gruix de denúncies. El 2013 surt per primera vegada a ensenyar karate fora de Barcelona, ho fa al Dojo Cervantes de Mataró.

Condemna suau 

El procés judicial que va arrencar contra Fernández per aquelles dues denúncies de 1998 va culminar, segons tots els indicis, en l’únic antecedent penal que consta sobre el professor de karate: una sentència de l’any 2000 que el condemna a tres mesos de multa per abusos sexuals. Però Fernández va aconseguir cancel·lar aquests antecedents perquè des de fa anys un professional en contacte amb menors ha d’entregar un certificat en què es fa constar que mai ha sigut condemnat per pederàstia. Fernández ho va ser i, pel que sembla, tenia aquest certificat. Deixar que esborrés aquest rastre, que pogués fingir que res del que van explciar aquells dos alumnes el 1998, de menys de 16 anys, va ser un greu error, una oportunitat perduda per evitar que continués violant. 

Segons les fonts consultades per aquest diari, Fernández va ser denunciat per dos alumnes del Gim Gràcia que van relatar delictes massa semblants. El primer va explicar a la Policia Nacional que el seu mestre l’havia conduït a un vestidor del gimnàs després de finalitzar la classe de karate i que allà li havia començat a practicar un massatge que havia acabat en una masturbació. El segon va descriure un fet gairebé idèntic. El primer referia que aquesta agressió s’havia repetit en un total de quatre ocasions i el segon afirmava que havien sigut dues vegades.

La declaració 

Fernández va ser conduït aquell 11 d’agost de 1998 a la secció de menors de la Policia Nacional, que era llavors a la comissaria de la Via Laietana. Interrogat pels investigadors, Fernández va respondre que els nens mentien. Sí que hi havia hagut massatges, però res més. A la primera víctima, va mantenir, li feia mal l’engonal perquè no assistia regularment a les seves classes i havia patit una sobrecàrrega i va voler alleujar-lo. A la segona víctima, li feia mal l’esquena. 

Les víctimes que han denunciat creuen que al llarg dels últims 25 anys Fernández podria haver abusat de més menors

Era fals, segons Fernández, que els massatges haguessin anat més enllà. El mestre afegia en la seva declaració voluntària a la policia que no era freqüent que practiqués massatges als seus alumnes i que s’havia tractat de dos casos excepcionals que, a més, tampoc s’havien repetit més vegades com sostenien els menors. Va quedar en llibertat. 

Les noves denúncies 

Fernández ha tornat a ser detingut, aquesta vegada pels Mossos, el 18 de maig del 2023. La policia catalana el va arrestar després de la denúncia presentada per la família d’un menor de l’Esportiu Claret. El jutjat d’instrucció 24 de Barcelona, després de prendre-li declaració, va ordenar que ingressés preventivament a la presó. En els dies posteriors, van arribar més denúncies contra ell: nou en total. 

Notícies relacionades

D’aquestes nou, tres incumbeixen a fets ja prescrits, com els destapats per EL PERIÓDICO i que van patir dos alumnes escolaritzats a La Salle Gràcia a finals dels 80 i principis dels 90. La resta, sis, refereixen delictes encara no prescrits, la qual cosa significa també que van haver de passar després de la primera detenció de Fernández el 1998. Són víctimes que podrien haver-se evitat. 

Segons els alumnes afectats, a més, aquestes sis són només les que l’han denunciat. Al llarg dels últims 25 anys Fernández, que ha estat en estret contacte amb menors que, a més, l’idolatraven, podria haver abusat d’un nombre molt superior de menors. «És un depredador», recorden.