Crisi sanitària
La Covid repunta i Sanitat recomana una cinquena dosi als majors de 60 anys, sanitaris i crònics
En ple estiu, la Covid està registrant un pic de contagis, segons reflecteixen les dades a l’alça de la Generalitat de Catalunya i es percep en els centres sanitaris i les farmàcies, on la venda de test d’antígens s’ha disparat. Tot i que el Govern va decretar el final de la crisi sanitària al juliol, quan va eliminar l’obligació de portar mascaretes en els centres de salut, la Covid continua causant estralls i encara no s’ha convertit en un virus estacional, com la grip. A més, en ple agost s’ha detectat una variant que preocupa els epidemiòlegs, la BA.2.86 o Pirola, perquè presenta més mutacions que les seves predecessores.
En aquest escenari, la Comissió de Salut Pública ja ha decidit que les persones més grans de 60 anys, els sanitaris, els treballadors de serveis públics com policies i bombers i els malalts crònics rebin una nova dosi la pròxima tardor i hivern, a partir que s’iniciï la campanya de vacunació davant la grip, a fi que s’administrin els dos sèrums de manera conjunta.
Per a les persones que han seguit al peu de la lletra les indicacions de Sanitat, seria la cinquena dosi (o sisena en el cas de malalts crònics), però se la poden posar totes les persones pertanyents als grups diana, independentment que hagin rebut les punxades anteriors o no (deixant passar almenys 5 mesos des de l’última dosi o infecció).
Això sí, la Comissió, que va aprovar al juliol un document amb les ‘Recomanacions de vacunació davant la grip i Covid-19 en la temporada 2023-2024’, no aconsella de moment la vacunació ni als menors de 60 anys que no pertanyin als grups de risc ni als nens, ja que tot i que la incidència vagi a l’alça, la immunitat generada per les dosis anteriors o la infecció es considera suficient per protegir la població no vulnerable.
Pròxima revisió
El document aprovat serà revisat en les pròximes setmanes, per la qual cosa podria tenir alguna modificació, segons apunten fonts del Ministeri de Sanitat, però de moment precisa amb detall els grups que seran cridats a rebre una nova dosi: tots els més grans de 60 anys; les persones que resideixen en centres de gent grans, de discapacitat i presons; els menors de 60, però que tinguin diabetis mellitus, obesitat mòrbida, malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries, malaltia renal crònica, trastorns de coagulació, malaltia hepàtica, immunodepressió, càncer i persones amb malaltia celíaca, entre altres malalties greus.
Embarassades i sanitaris
Embarassades i sanitarisAixí mateix, és recomanable que es vacunin la pròxima tardor les embarassades en qualsevol trimestre de gestació i les dones durant el puerperi i aquells que visquin amb persones amb alt grau d’immunosupressió.
A més, per «reduir l’impacte i el manteniment de serveis crítics i essencials en la comunitat’, la Comissió de Salut Pública, integrada pel Ministeri i les comunitats, aconsella que es vacunin tots els sanitaris i sociosanitaris, així com els membres de les forces i cossos de seguretat de l’Estat, els bombers i els treballadors de protecció civil.
Atès que la Covid ja no genera tanta alarma, la població vulnerable no va acudir a vacunar-se en massa de la quarta dosi, com sí que va fer la població espanyola en el cas de les dues primeres punxades (pauta completa), que han rebut el 92,6% dels més grans de 12 anys, cosa que situa Espanya en un dels primers llocs en immunització vacunal. La primera dosi de record (o tercera dosi) la va rebre el 94,3% dels més grans de 60 anys, mentre que la quarta, que va començar a administrar-se a la campanya de vacunació de la grip de l’any passat, tan sols la té el 60% dels vulnerables.
Les variants
Per això i més tenint en compte que s’ha detectat una variant amb mutacions que preocupa els epidemiòlegs, és previsible que les autoritats sanitàries incideixin en la importància de vacunar-se. El conseller de Salut, Manel Balcells, deixava clara la consigna fa tot just uns dies: «A la tardor, tothom a vacunar-se», va dir durant una entrevista a Catalunya Ràdio.
Notícies relacionadesA principis de l’estiu, l’Agència Europea de Medicaments (EMA) i el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) van recomanar que a la pròxima campanya s’administrin vacunes adaptades a les noves variants.
De moment no s’ha aprovat cap vacuna que compleixi els requisits, però els laboratoris estan treballant a contrarellotge i és previsible que compleixin el requisit abans de l’inici de la campanya.