Balanç setmanal de Salut

Baixen els ingressats per covid a Catalunya malgrat l’augment continuat de la transmissió

La variant òmicron continua representant, de moment, gairebé el 100% de les mostres clíniques analitzades

Salut detecta la variant de la covid Pirola (BA.2.86) en aigües residuals de Catalunya

MULTIMÈDIA | Les malalties que porta el canvi climàtic

Baixen els ingressats per covid a Catalunya malgrat l’augment continuat de la transmissió

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
EFE

El número d’ingressats per covid-19 en llits convencionals als hospitals catalans va baixar 15 persones els últims set dies, fins a les 474, malgrat que des de fa nou setmanes es registra a Catalunya un augment continuat de la incidència del SARS-CoV-2. Tot i que la variant òmicron representa gairebé el 100% de les mostres analitzades per Salut, la conselleria ja ha detectat la variant Pirola (BA.2.86) en aigües residuals a Catalunya (no en mostres clíniques de moment). És la variant que més preocupa els científics per la quantitat de mutacions que presenta.

Segons les dades del departament de Salut, la setmana del 21 al 27 d’agost estaven ingressades amb covid en llits convencionals 474 persones, cosa que suposa un «lleu descens», mentre que a l’uci van ingressar-hi 14 malalts, una xifra estable respecte a les setmanes anteriors. El 83% de les persones ingressades amb covid té més de 60 anys.

Salut assenyala que des de fa nou setmanes es registra a Catalunya un augment continuat de la incidència de covid-19 que, tot i que sembla que comença a estabilitzar-se, podria provocar un augment rellevant del nombre de casos en el període posterior a les vacances com a conseqüència del canvi en la interacció social.

Tendència a l’alça

El quadro de dades que el Govern publica cada dimarts indica que la incidència del conjunt de les infeccions respiratòries agudes (IRA) mostra una tendència a l’alça sobre la baixada de la setmana passada i continua en nivells de transmissió baixos, amb 290 afectats per 100.000 habitants (22.771 casos en termes absoluts).

El SARS-CoV-2 continua com el virus més freqüent (39,6%) seguit del rinovirus (14,3% de les mostres) i del de la parainfluença(4,4%) i s’han detectat dos casos de grip (2,2%) i un de VRS (1,1%).

Òmicron, majoritària de moment

La variant òmicron representa gairebé el 100% de les mostres seqüenciades. La subvariant XBB.1 és predominant (80,6% de les mostres) i del seu subllinatge EG5.1 (Eris, d’alta propagació i baix risc), que es va detectar per primera vegada a Catalunya el 8 de juny, s’han registrat en total 65 mostres positives fins al 20 d’agost. Tot i això, la variant que més preocupa els científics per la quantitat de mutacions que presenta és Pirola (BA.2.86), que podria catalogar-se pròximament com a diferent d’òmicron. La conselleria ja l’ha detectat en aigües residuals a Catalunya (no en mostres clíniques de moment).

Notícies relacionades

A més dels casos de covid, grip i VRS detectats, la conselleria ha informat que en la setmana del 21 al 27 d’agost s’han registrat 1.976 casos de faringitis estreptocòccica (30% del total de faringitis) i 54 d’escarlatina, cosa que suposa un lleuger ascens sobre la baixada prèvia (25 casos per 100.000 habitants en el cas de faringitis estreptocòccica i un cas per 100.000 habitants en el cas de l’escarlatina).

Els diagnòstics d’impetigen mostren també una tendència ascendent després de la baixada prèvia amb una incidència de 38 casos per 100.000 habitants.