L’OMS i els EUA, en alerta

Els científics estudien si la nova variant de la Covid podria expandir-se com l’òmicron

La comunitat mèdica expressa la seva inquietud per la quantitat de mutacions que presenta la BA.2.86, catalogada ara com ara com a subllinatge d’òmicron

L’OMS i els EUA, una altra vegada en alerta per una nova variant de la Covid

Declarat un nou brot de verola del mico a Barcelona

Els científics estudien si la nova variant de la Covid podria expandir-se com l’òmicron

EFE/EPA/WU HAO

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La variant de la Covid-19 que més preocupa ara mateix els epidemiòlegs no és Eris (o EG.5.1, la subllinatge d’òmicron que circula a Catalunya des del 8 de juny), sinó laBA.2.86,catalogada de moment com a subllinatge d’òmicron i detectada per primera vegada al món fa tot just cinc dies, el 13 d’agost passat. Des d’aleshores, s’han detectat sis casos a tot el planeta (cap d’ells a Espanya).

Es desconeix si aquesta nova variant tindrà més fuita immunològica o si serà més transmissible

La BA.2.86 inclou moltes més mutacions que les seves predecessores, cosa que la converteix en una subvariant d’òmicron molt diferent de les anteriors, si bé les dades encara són escasses. A falta de més informació, els científics asseguren que aquesta variant recorda el «salt» que es va produir a finals del 2021, quan va aparèixer l’òmicron i va desplaçar la delta. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) i les autoritats sanitàries dels Estats Units van anunciar aquest divendres que estan seguint de prop aquesta nova variant de la Covid-19, tot i que per ara «es desconeix l’impacte potencial de les nombroses mutacions».

La variant BA.2.86 ha despertat en la comunitat científica molt més interès (no exactament preocupació, atesa la incertesa que encara hi ha al respecte) que Eris, l’única de què es parlava fins fa uns dies. «La comunitat científica està seguint molt de prop la BA.2.86 perquè incorpora múltiples mutacions: té 34 mutacions relatives al llinatge BA.2 d’òmicron, 36 mutacions de la subvariant d’òmicron XBB.1.5 i 58 de la variant original del SARS-CoV-2 de Wuhan», apunta Roger Paredes, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti, a Badalona) i investigador de l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa).

«Aquest augment de mutacions és un canvi significatiu, similar al salt que es va produir entre les variants delta i òmicron»

Roger Paredes

Cap del Servei de Malalties Infeccioses de Can Ruti

Paredes demana prudència: encara falta molta informació i es desconeix si aquesta nova variant tindrà més fuita immunològica o si serà més transmissible. Arreu del món ja s’han detectat sis casos d’aquesta nova variant a quatre països: un a Israel, tres a Dinamarca, un als EUA i un altre al Regne Unit.

«Canvi significatiu»

Paredes explica que és la primera vegada en molts mesos que la comunitat científica detecta una variant que acumula moltes més mutacions de l’habitual. «[Aquest augment de mutacions] És un canvi significatiu, similar al salt que es va produir entre les variants delta i òmicron», diu aquest infectòleg. La nova variant òmicron va aparèixer a finals del 2021 i era molt més transmissible que l’anterior, la delta. Amb òmicron, la població (que llavors no tenia la immunitat que sí que té ara) es va endinsar en la sisena onada de Covid-19 en ple Nadal. Òmicron va causar una gran onada de contagis, però va resultar ser menys greu que la seva predecessora.

¿Quines són les implicacions d’aquest «salt» en les noves mutacions? De moment, es desconeix. Sense certeses a la mà, els científics creuen que és possible (tot i que no segur) que sigui més transmissible, que probablement no causarà malaltia més greu que les anteriors (de moment no hi ha evidència al respecte) i que els tests, vacunes i tractaments utilitzats fins ara amb probabilitat continuaran sent efectius.

Notícies relacionades

«És una variant molt diferent, per estudiar i vigilar. És possible que en els pròxims dies es vagi detectant en altres països», diu Paredes. Però, en el dia d’avui, no sabem si hi haurà molts més contagis. És una possibilitat. L’altra possibilitat és que això s’extingeixi. Si aquesta combinació de mutacions no es transmet millor que l’Eris, acabarà imposant-se l’Eris», afegeix.

Però el passat ha ensenyat algunes lliçons. Per exemple, que les variants amb un elevat nombre de mutacions s’associen a més fuita vacunal i a més transmissibilitat. Per a Paredes l’interessant ara mateix és que aquesta nova variant, la BA.2.86, s’està vigilant des del primer moment. En una o dues setmanes, se sabrà si els casos estan augmentant o no. «No sabem com acabarà. Però com que hi ha senyals de risc és bo que els sistemes de salut continuïn fent seqüenciació», remarca aquest infectòleg, que destaca, a més, que l’aparició d’aquesta nova variant demostra que la pandèmia no ha acabat i que els virus continuen evolucionant.