sentència

Un jutge condemna l’Ajuntament de Sabadell a indemnitzar una dona aixafada per un arbre

Les ratxes de vent van superar els 100 km/h a Sabadell

Dos morts a Terrassa al caure un mur pel fort vent

Un jutge condemna l’Ajuntament de Sabadell a indemnitzar una dona aixafada per un arbre

GOOGLE STREET VIEW

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Viu prostrada en una cadira de rodes des que el 9 de desembre del 2014 un arbre li va caure a sobre a la plaça Joan Corominas de Sabadell. Més de vuit anys després de l’accident, un jutjat ha condemnat el consistori de la capital vallesana a pagar-li una indemnització de 806.436 euros perquè no ha acreditat que s’hagués realitzat el manteniment de l’arbre i perquè malgrat el fort vent que va bufar aquell dia no es va adoptar la recomanació de tancar determinades zones de joc i jardins públics, segons la sentència a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. La dona va patir lesions molt greus i va quedar paraplègica. Des d’aleshores surt poc de casa. No pot oblidar el succés que li va canviar la vida i necessita l’ajuda constant del seu marit. 

Aquell 9 de desembre, un fort temporal de vent va assolar Sabadell. A l’estació meteorològica més pròxima, a la plaça Joan Corominas, l’Estació Sabadell-Parc va arribar a registrar ratxes de vent de fins a 101,9 quilòmetres per hora. Aquell dia, segons la sentència, el vent que bufava era «d’una força extraordinària» capaç d’arrencar arbres, tot i que «és cert» que no es va produir en tota la ciutat. ¿Què va passar llavors a la plaça Joan Corominas?

La sentència del Jutjat Contenciós-Administratiu número 10 de Barcelona, que recull la tesi dels advocats de la dona, Daniel Vosseler i Pedro Santamaria, ofereix la resposta: «No consta» en les actuacions judicials l’«efetiva realització» de la revisió tècnica d’aquest arbre, ja que al full on es registren les tasques d’inspecció efectuades el 13 de novembre del 2014, és a dir, un mes abans de l’accident, consta la comprovació de l’àrea de joc, no de l’arbratge. La jutge Montserrat Raga Marimon és taxativa: «No es fa cap referència a l’arbratge, no s’aporta cap fitxa tècnica de l’arbre ni quines van ser les actuacions efectivament realitzades».

Falta de diligència

La magistrada considera que no es pot suplir la «falta de diligència» amb els informes pericials entregats al jutjat que acrediten que l’arbre estava en bones condicions, ja que no es van realitzar les tasques de manteniment. Això implica «assumir un risc que, si es materialitza, comporta ser responsable dels danys». Al seu entendre, aquesta falta de prova converteix l’administració local «com a responsable dels fets produïts, ja que no ha provat la seva diligència».

Notícies relacionades

A aquesta circumstància, la resolució afegeix que aquell dia la zona d’oci no estava tancada malgrat que hi havia la recomanació de tancar determinades àrees de joc i jardins públics. L’alerta emesa per Protecció Civil (Procicat) és del 8 de desembre del 2014, el dia anterior a l’accident a la plaça de Joan Corominas. Pel que fa a això, l’Ajuntament de Sabadell va al·legar falta de temps per donar resposta a aquesta recomanació però, segons la jutge, el consistori no presenta cap prova dels «obstacles» que li van impedir tancar les zones d’oci.

La sentència recorda que la llei de règim jurídic i de procediment de Catalunya estableix que els ciutadans tenen de dret a ser indemnitzats per les administracions públiques de Catalunya «de tota lesió que pateixin en els seus béns i drets» sempre que sigui conseqüència del «funcionament normal o anormal dels serveis públics». En el cas de la veïna de Sabadell, la jutge afirma que s’ha produït aquesta circumstància i, per tant, estima el recurs presentat per la dona, declarant l’«obligació» de l’ajuntament a abonar a l’afectada aquesta indemnització. La sentència pot ser recorreguda davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).