sentència a Barcelona

Condemnat l’ICS a indemnitzar una dona que va quedar estèril després d’una cesària

Condemnat l’ICS a indemnitzar una dona que va quedar estèril després d’una cesària

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

G. S. va començar a tenir contraccions a finals de juny del 2014. Esperava el seu segon fill. Una nit va trencar aigües i va anar a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, on li feien el seguiment. Va començar a dilatar, però el nadó era gros i no sortia. Al final, els metges li van practicar una cesària. A l’extreure el fetus i a causa d’una maniobra inadequada, la pacient va patir una gran hemorràgia, fet que va obligar a extirpar-li l’úter. Es va quedar estèril.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la condemna contra l’Institut Català de la Salut (ICS) i una companyia asseguradora, que hauran de pagar 89.000 euros, més els interessos legals, a G. S. i al seu marit pels perjudicis derivats de la «inadequada prestació sanitària» rebuda a l’hospital.

Han sigut anys de litigi. El febrer del 2017, l’ICS va rebutjar la reclamació de la dona, representada per l’advocat José Aznar Cortijo, de Verdún Legal. No obstant, el Jutjat Contenciós Administratiu número 16 de Barcelona li va donar la raó i li va concedir la indemnització. L’administració sanitària catalana no va acceptar aquesta resolució judicial i va recórrer al TSJC, que ara ha desestimat els seus arguments i ha confirmat la condemna.

La sentència avalada pel TSJC recull que la dona va ingressar a l’Hospital de la Vall d’Hebron a les 43 setmanes de gestació. Tenia 35 anys i esperava el seu segon fill. Durant el control del part se li va subministrar analgèsia peridural. Al cap d’unes hores, la pacient va arribar a la dilatació completa, però el nadó no podia sortir. Els metges van decidir llavors practicar-li una cesària. L’extracció fetal va ser «dificultosa», detalla el jutge, tot i que finalment va néixer un nen de gairebé quatre quilos.

L’extracció del fetus

Aquesta maniobra va produir una «hemorràgia important» i l’intent de controlar-la (a través d’una hemostàsia) amb punts de sutura va afectar el trajecte de l’úter. Veient «la impossibilitat» de frenar la pèrdua de sang, els facultatius van decidir extreure l’úter (histerectomia) i un especialista en urologia li va reimplantar l’urèter a la bufeta, col·locant-li un catèter.

Notícies relacionades

La resolució afirma que l’extracció fetal va ser el que va acabar provocant un esquinç al parametri (teixit gras i conjuntiu que envolta l’úter). Va ser a l’intentar treure el cap del nadó. Per al jutge, «l’esquinçada es va produir a causa d’una maniobra intempestiva» que «sens dubte» ha de considerar contrària als protocols. «El fet que ens trobem davant un esquinçada raríssim», insisteix, evidencia «la inadequació de la maniobra al mirar d’extreure el cap».

Al seu entendre, s’haurien pogut prendre altres mesures. El magistrat aprecia «una falta de diligència durant la pràctica de la cesària» que va generar l’hemorràgia» a la dona, cosa que va fer «necessària la pràctica urgent» de l’extracció de l’úter. Segons la seva opinió, «és evident» que els perjudicis ocasionats a la pacient «tenen relació amb l’esquinçada sofert que, després de l’hemorràgia, al marge de les lesions, va provocar l’esterilitat» de la dona «de per vida».