Sequera a Catalunya

‘F*c off’: El Govern apressa els catalans a evitar imprudències que puguin provocar incendis

La sequera extrema aboca Catalunya a un escenari d’incendis catastròfics

¿Per què una avioneta sobrevola Catalunya enviant llum làser cap als boscos?

Elena i Jordà adverteixen que, malgrat les pluges, el risc de focs aquest estiu és «molt elevat»

‘F*c off’: El Govern apressa els catalans a evitar imprudències que puguin provocar incendis

David Aparicio

3
Es llegeix en minuts

La sequera ha portat els boscos al límit i Catalunya es prepara per a un escenari d’incendis catastròfics. Amb la pujada de les temperatures, en qualsevol moment es pot declarar un incendi de grans dimensions. Amb l’agreujant que el clima ha complicat les tasques de prevenció que es duen a terme cada hivern. De fet, aquest primer trimestre del 2023 ha sigut el que més incendis (475) ha registrat a Catalunya en 10 anys. Uns focs que han sigut més ferotges i extensos de l’habitual.

Davant aquest panorama, el Govern s’ha conjurat per conscienciar la població que, malgrat les últimes pluges, la realitat és «dura» i la previsió de risc d’incendi es manté al mateix nivell que quan a l’abril van advertir que la campanya forestal d’aquest estiu podria ser una de les més complicades dels últims anys. Implicar la ciutadania és l’objectiu de la campanya ‘F*c off’ (‘apagar el foc’), que fa un joc de paraules amb l’expressió en anglès ‘fuck off’ (‘que et donin’). Una campanya que es dirigeix especialment al públic jove.

‘Foc off’ és una recriminació a les persones que cometen imprudències. ‘Foc off’ és un clamor per mantenir els boscos lliures d’incendis. Canvi climàtic, sequera, onades de calor... Aquest any, més que cap altre, ‘foc off’ a les imprudències», diu la campanya, que insisteix en la importància de trucar al telèfon d’emergències 112 si es veu foc o una columna de fum.

Han sigut els consellers d’Interior, Joan Ignasi Elena, i d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, els que han presentat aquest dijous la campanya. Elena ha insistit, malgrat la «treva» de les pluges, que els boscos acumulen més de dos anys de sequera greu i d’altes temperatures, i per això preveuen una campanya forestal «tan intensa» com la que van augurar a l’abril. «Ara no podem pensar que perquè ha plogut un mes de forma normal ho arreglem. Les pluges de maig ens donen una mica de marge. Tot i que plogui al juny és igual, el risc d’incendi és molt elevat», ha insistit el conseller.

El 45% d’incendis, per negligència

Elena ha recordat que el 45% dels incendis forestals són per una negligència humana i que nou de cada 10 tenen l’origen en l’acció humana, i per això ha explicat que, més enllà de posar-hi més mitjans i recursos i potenciar la coordinació en els equips de prevenció i extinció, han considerat oportú impulsar una campanya publicitària per buscar la implicació i la conscienciació ciutadanes.

La campanya forestal d’aquest estiu arrenca aquest 1 de juny –15 dies abans de l’habitual pel risc per la sequera acumulat–, després que fins al 28 de maig s’han cremat 875 hectàrees a Catalunya, quan en el mateix període del 2022 en van ser 600 i el 2021, un total de 113.

Notícies relacionades

Per la seva banda, la consellera Jordà ha advertit que el 66% del territori de Catalunya són boscos –i d’aquests, el 75% són en mans privades–, i que molts d’aquests són «trames contínues» que es converteixen en «autèntiques autopistes per al foc».

Jordà ha recordat que la Generalitat inverteix 74 milions d’euros en el pla de prevenció d’incendis «més ambiciós», per al període 2022-25, cosa que suposa un pas endavant «molt important», però que encara no és «suficient» per reduir el risc. Igual com Elena, Jordà ha apel·lat a la responsabilitat ciutadana: «Tothom hem d’assumir que el risc d’incendi és molt viu. Cap persona del nostre país hauria de viure d’esquena a aquesta realitat».