L’històric bar Diego diu adeu després de 40 anys a l’Hospitalet

Els problemes de salut forcen el matrimoni propietari a cedir el testimoni del local del Gornal que van convertir en punt de trobada clau del barri.

L’històric bar Diego diu adeu després de 40 anys a l’Hospitalet
2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

La cafeteria Diego, emblemàtic local del barri del Gornal, a l’Hospitalet de Llobregat, no tornarà a obrir després de vacances. Una decisió difícil per a Diego Cano i Alicia Rodríguez. No es tracta d’un tancament voluntari, sinó la salut, el que ha frenat el matrimoni, que s’acomiada de la que ha sigut la seva segona casa durant una mica més de quatre dècades.

A principis de juliol, el Diego, treballant al bar, va notar que el seu estat empitjorava. Va trucar a un veí perquè l’acostés a l’Hospital de Bellvitge, a pocs minuts del Gornal. Va ser allà, ja acompanyat de la seva filla, quan li va donar un infart. Encara amb l’ensurt al cos i ja a casa, al Prat, el Diego explica que intenta recuperar-se a poc a poc, però que qualsevol esforç es converteix en una muntanya. Als seus quasi 60 anys i amb la jubilació en l’horitzó, apunta que ja no es veu capaç de suportar l’estrès i l’atrafegament de portar un restaurant, i l’Alicia no pot fer-ho sola. Per això han decidit abaixar la persiana i traspassar el negoci: "Hauria seguit fins a jubilar-me, però abans està la salut".

Notícies relacionades

El Diego i l’Alicia han sigut les orelles i l’altaveu de molts dels problemes del barri i de la zona. Una font inesgotable d’històries. "Truca al Diego i que ell t’ho expliqui" ha sigut una frase que s’ha pronunciat un munt de vegades entre les parets de la redacció d’EL PERIÓDICO. En definitiva, es tracta d’un d’aquests negocis que cada cop estan més en perill d’extinció a la metròpolis barcelonina que, a més de servir cafès i menús, treballen per i per al barri i per a la seva gent.

Com deuen recordar els veterans del lloc, el Diego explica que el local no es diu així per ell, sinó pel seu pare, del mateix nom. Després de quedar-se a l’atur als 80, el seu pare va saber que els anteriors amos traspassarien el local. Coneixien el barri perquè els avis del Diego vivien al Gornal, així que un 16 de juny de 1984 va obrir la cafeteria Diego, tot i que al principi encara es deia Bar Don Quijote, que és com es deia abans. Diego Cano es va incorporar aviat al negoci familiar. Estudiava a la tarda i ajudava al matí. L’Alicia va arribar al 89, poc després que es casessin. "Des d’aleshores, sempre allà. Al meu primer fill el va parir un dissabte i divendres ella ja treballava", recorda ara el restaurador, que no oculta la seva pena. "Ja sabia que tenia la millor clientela del barri i de les empreses de la zona, però m’ha sorprès tot el carinyo que ens han demostrat".