Temporada d’incendis

Helicòpters i drons vigilaran la xarxa elèctrica en zones forestals per prevenir incendis

Endesa activa el seu pla anual per evitar focs provocats per avaries en les línies d’alta tensió

  • La meitat de municipis catalans amb bosc no disposen del pla de delimitació obligatori

  • «Vivim en un polvorí»: veïns de Cubelles preocupats per l’estat de la seva urbanització

  • ¿Per què una avioneta sobrevola Catalunya enviant llum làser cap als boscos?

Helicòpters i drons vigilaran la xarxa elèctrica en zones forestals per prevenir incendis

Endesa

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Cada vegada hi ha més eines tecnològiques per treballar en la prevenció d’incendis a Catalunya. Els mètodes per analitzar l’estat dels boscos són múltiples, però un dels monitoratges més eficaços són els vols a vista d’ocell, ja sigui en helicòpter, avioneta o dron.

Una de les zones de risc són les arbredes contigües amb la xarxa d’alta tensió, ja que qualsevol avaria pot provocar una espurna fatal. A Catalunya hi ha gairebé 100.000 quilòmetres de línies elèctriques, cosa que equival a una distància que podria donar dues voltes al planeta. D’aquests quilòmetres, més de la meitat són línies aèries i passen a prop de zones boscoses o de vegetació.

Davant aquesta situació, Endesa ha activat un ampli dispositiu amb tecnologia LiDAR per analitzar la massa forestal i l’estat de les xarxes elèctriques. Aquest mètode consisteix en un escaneig làser que crea un model en 3D sobre l’entorn i mostra la situació del bosc.

«Dels 100.000 quilòmetres de línies elèctriques, la meitat són a prop de boscos o vegetació»

Francesc López, Endesa

Es pot fer a través d’helicòpters o drons. «D’aquesta manera, sabem quins treballs són prioritaris i talem o eliminem vegetació en zones de risc», detalla Francesc López, responsable de la xarxa d’alta tensió d’Endesa a Catalunya.

Anticipar avaries

López considera que aquest pla del 2023 és una de les grans apostes de la companyia en relació amb el medi natural. S’invertiran 17 milions d’euros per prevenir focs pròxims a les línies d’alta tensió. A part d’assegurar que es mantingui la distància entre arbres i línies elèctriques, també es pretén reduir riscos al màxim, és a dir predir possibles fallades tècniques.

¿I com es farà això? «Amb un helicòpter que anirà sobrevolant la xarxa durant tot l’estiu», explica López. «Incorporem càmeres d’alta definició i càmeres termogràfiques, que permeten conèixer la temperatura de les xarxes d’alta tensió», afegeix. D’aquesta manera, quan els cables s’escalfen massa, es pot intervenir per evitar una avaria.

«Incorporem càmeres termogràfiques que permeten conèixer la temperatura de les xarxes d’alta tensió»

Francesc López, Endesa

Les dades que recull l’helicòpter s’envien a una gran base de dades que determina quines línies estan en millor estat i quines tenen problemes habitualment, per decidir així on actuar.

«És la nostra responsabilitat i per això tenim un protocol específic», afirma López. L’administració defineix les zones d’actuació preferent: «Sobretot massissos o parcs naturals com Collserola, per exemple. En aquests casos treballem conjuntament amb la direcció del parc perquè les tales compleixin els requisits exigits».

Tallafocs

A més, les tales a les zones per on passa la xarxa elèctrica tenen una funció extra: «Moltes vegades, el fet que existeixi una zona sense vegetació pot ajudar els bombers a realitzar els seus treballs o actuar com a fre a la propagació de les flames».

Notícies relacionades

Els tècnics de la companyia treballen conjuntament amb el cos d’agents rurals i bombers per reduir escenaris de risc. En cas que es declari un foc, hi ha establert un conveni de col·laboració i coordinació.

En concret, Endesa té la capacitat i obligació de deixar fora de servei les connexions de zones de línies elèctriques quan s’activi el Pla Alfa, especialment en els nivells Alfa 2 i Alfa 3.