Bosques estressats

Els boscos continuen sent un polvorí malgrat les pluges: «Les branques mortes poden provocar una catàstrofe»

Les associacions de propietaris de boscos es mostren preocupades i demanen més gestió pels efectes de la sequera

  • Jordi Tarradas: «Falta personal i temps per gestionar els boscos»

  • «Vivim en un polvorí»: veïns de Cubelles preocupats per l’estat de la seva urbanització

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Els propietaris de boscos porten molts mesos preocupats. Tenen poc temps per executar els treballs de gestió forestal i poca gent per fer aquesta tasca. Tot això, amb un escenari de risc extrem, per molt que hagiplogut aquests últims dies.

«Els arbres continuen estressats. Hi ha molt arbust i alguns arbres que directament han mort. Això augmenta el risc de propagació dels incendis», explica Just Serra, en declaracions a EL PERIÓDICO. És el president de la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT).

«Estem contents perquè el Govern ha augmentat el pressupost dedicat als boscos, però continua sent insuficient»

A la Catalunya Central, per exemple, hi ha centenars d’arbres morts: troncs secs que són pur combustible davant les flames que poden cremar a l’estiu.

«Tot continua sent un polvorí, hi ha moltes urbanitzacions dins els boscos i en qualsevol moment podem viure una catàstrofe. Hem de ser clars». Així de contundent és Serra quan se li pregunta pel que ens espera elspròxims mesos.

«Es pot fer més»

És veritat que s’han pres mesures de prevenció i que en alguns llocs s’intenta reduir al màxim aquest risc. Però tot i així, la situació és la que és. Aquesta és la principal conclusióa què arriben els2.000 propietaris que inclou la federació BOSCAT. En la seva assemblea anual, han analitzat el panorama i han comptat amb la presència de la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, i la directora d’Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas.

El Govern i els propietaris estudien com flexibilitzar els terminis per fer treballs forestals

«Els últims anys la Generalitat ha augmentat el pressupostdedicat als boscos. S’ha de reconèixer i ens satisfà. Però continua sent insuficient», adverteix Serra. Considera que hem viscut molts anys d’esquena al bosc. Ara, les coses canvien lentament però queda molta feina per fer i sempre es pot fer més, assegura el president de BOSCAT.

Un dels problemes que tenen és que els falta personal per fer tasques de gestió al mig del bosc. Una altra dificultat que fa temps que exposen és la pressió del calendari: «Tenim moltes restriccions a l’hora de treballar, ja sigui per risc d’incendi o per la protecció d’espècies en època de reproducció».

Notícies relacionades

El que exigeixen és que els terminis d’execució dels treballs per als que reben ajudes de la Generalitat es flexibilitzin. Fa temps que Sanitjas negocia com viabilitzar aquesta proposta i així evitar que quedin importants gestions per fer. Tot això serveix per reduir el risc d’incendi.

El que haurem de veure a partir del juny és com es desenvolupa la temuda temporada d’incendis. L’ideal, asseguren els propietaris, seria un juny plujós com ha sigut el maig. D’aquesta forma, les conseqüències de les altes temperatures quedarien mitigades amb la humitat i l’alleujament del maig es consolidaria.