Els jesuïtes reconeixen 118 víctimes d’abusos sexuals, gairebé totes en escoles

  • Per primera vegada un orde religiós educatiu fa balanç dels delictes sexuals comesos als seus recintes

Els jesuïtes reconeixen 118 víctimes d’abusos sexuals, gairebé totes en escoles
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La Companyia de Jesús ha reconegut en un llarg informe que almenys 96 jesuïtes han comès abusos sexuals des del 1927 fins a l’actualitat, cosa que suposa l’1% dels 8.782 jesuïtes que hi ha hagut a Espanya des d’aquesta data, la primera en la qual tenen constància d’un delicte sexual a les seves institucions. D’aquests, 65 van cometre abusos sobre menors i 31 sobre persones adultes, en el primer cas en més proporció sobre nens que sobre nenes i en el segon sobre dones. I tots, segons l’orde religiós, o bé han mort, o bé ja no segueixen a la Companyia o han sigut apartats del contacte amb menors.

En el 20% dels casos (el 12% en abusos sobre adults) hi ha hagut més d’una víctima, per això el nombre de persones que han patit abusos sexuals ascendeix a 118, 81 dels quals són menors.

Els precedents

Es tracta de la primera vegada que un orde educatiu religiós fa balanç a Espanya d’aquest horrible passat, si bé l’informe no conté els noms dels abusadors ni de les escoles o institucions on van cometre els delictes ni estableix una reparació per a les víctimes. La Companyia de Jesús assegura que està treballant en la creació d’un «protocol de reparació», en el qual es compensarà les persones afectades «cas per cas», perquè el seu objectiu és «la compensació moral i l’ajuda a la curació i el tractament en els casos necessaris», sense necessitat que les víctimes acudeixin a la justícia.

Els Maristes són els únics que han acceptat reparar les víctimes de la pederàstia en centres catalans de la seva propietat, però sense portar a terme una comissió d’investigació completa, mentre que el monestir de Montserrat va ser el primer a quantificar els casos a la seva abadia, seguint la petició del papa Francesc, que va convocar una cimera sobre abusos a l’Església i va demanar que es doni llum sobre els delictes i es posin els mitjans perquè no tornin a succeir.

Petició de perdó

En nom de la Companyia de Jesús, el superior provincial, el pare Antonio España, ha demanat «perdó» a les víctimes, els seus familiars i la societat, pels anys en què ha prioritzat una «cultura del silenci» i ha admès que per evitar que aquests negres episodis es repeteixin en el futur primer «cal retre comptes».

El document presentat es titula ‘Informe sobre els abusos comesos per religiosos jesuïtes a les províncies espanyoles’, i assenyala que del total de jesuïtes acusats d’abusos a menors, 48 ja han mort i 17 continuen vius. D’aquests, quatre ja no són jesuïtes (un expulsat i tres que van abandonar la Companyia) i els altres 13 estan apartats del contacte amb menors, compleixen sancions o estan esperant resolució de processos canònics o civils.

Notícies relacionades

Per gènere, dels casos que tenen constància, 46 dels menors que van patir aquests abusos eren nens i 18, nenes.

Quant al lloc on es van produir els abusos, la majoria van tenir lloc al recinte escolar: classes (5), instal·lacions (26), habitació d’un jesuïta (3) i internats (6). També a la casa familiar de la víctima (6), en un temple (3) o en instal·lacions parroquials (6), en despatxos (4), en llocs públics (1) o en altres centres (1).