Investigació en marxa

El mercat negre dels DNI robats: impostors de bancs compren ‘packs’ per sexe i edat

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra van arrestar l’octubre del 2022 una veïna de Rubí que havia suplantat la identitat de vuit clientes d’un banc per retirar més de 70.000 euros dels seus comptes corrents. Les vuit víctimes estafades només tenien en comú que havien sofert robatoris i furts dies abans i que, entre altres pertinences, els lladres s’havien quedat amb el seu DNI. Els vuit documents d’identitat van acabar en mans de la impostora, que els va utilitzar per mostrar-los a les oficines bancàries i fingir que era cada una de les víctimes per retirar els diners.

La investigada era una dona sense antecedents de 45 anys que s’havia quedat sense feina. Els investigadors de la policia catalana estaven segurs que no havia sigut ella la que havia robat aquests DNI a les víctimes. ¿Com havien acabat a les seves mans?

Sis mesos més tard, el març del 2023, els mateixos agents, de la Unitat d’Investigació del districte de Sarrià-Sant Gervasi, van detenir un veí de Terrassa de 44 anys que havia suplantat la identitat de 35 clients utilitzant la mateixa estratègia que la impostora de Rubí. En el seu cas, va aconseguir treure un total de 57.000 euros dels comptes corrents de les 35 víctimes. Aquest investigat tampoc havia robat els DNI que havia mostrat en cada una de les suplantacions. La pregunta es repetia: ¿d’on havia tret els DNI robats?

Lladres de cotxes

Els Mossos, en aquest segon cas, van trobar un fil del qual estirar al repassar cada una de les denúncies per robatori que havien presentat les 35 víctimes suplantades. En un 90% dels casos es tractava de ciutadans que havien acudit als Mossos dies abans de patir el falsejament d’identitat per explicar que uns lladres havien trencat el vidre del seu vehicle per quedar-se amb objectes personals, entre els quals hi havia el DNI.

Tot i que no hi havia connexió entre el suplantador i els lladres de cotxes, els investigadors van veure com a evidència que existia un mercat negre que els unia. Els lladres de cotxes havien revenut els DNI robats i l’impostor de bancs els havia adquirit.

Per franges d’edat i sexe

Segons les fonts consultades, la policia catalana sospita que hi ha xarxes que s’encarreguen de moure aquests DNI robats i creuen que, en alguns casos, fins i tot els venen per ‘packs’. És a dir, els compradors de documents d’identitat sostrets els agrupen per franges de sexe i edat i després els ofereixen a delinqüents, com els dos impostors que han detingut els Mossos en els últims mesos.

Notícies relacionades

Així, els suplantadors dels bancs adquireixen, per exemple, un grapat de DNI robats d’homes de 40 anys. El que han de fer és semblar-se a les fotografies del DNI de les víctimes a qui han de suplantar: es tallen els cabells, es posen ulleres, es deixen barba o s’afaiten, o utilitzen barret. Això és el que feien els dos impostors que van usurpar la identitat als bancs de 8 dones i 35 homes, respectivament. Així van aconseguir, en gairebé tots els casos, treure diners. En altres ocasions, també van obrir comptes corrents a nom de la víctima i utilitzar-los per moure diners de procedència il·lícita.

Després d’aquests indicis, fa mesos que la policia catalana mira de destapar com funciona el mercat negre dels DNI a Catalunya.