Una realitat alarmant

El teu fill es passa cinc hores diàries davant una pantalla el cap de setmana

  • Els cursos acadèmics amb menys activitat física i més sedentarisme són 5è i 6è de primària i 1r d’ESO, segons l’últim informe de la Gasol Foundation

El teu fill es passa cinc hores diàries davant una pantalla el cap de setmana

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Menys activitat física i més pantalles. El cap de setmana, els xavals i xavales d’entre 8 i 16 anys es passen gairebé cinc hores enganxats a la tele, l’iPad, el mòbil o qualsevol altre dispositiu. Així ho revela l’última estadística de Gasol Foundation, entitat fundada el 2013 pels germans Pau i Marc Gasol, campions de l’NBA i atletes olímpics, i que té per objectiu reduir la xifres d’obesitat infantil a través de la promoció de l’esport i l’activitat física, una alimentació saludable, el son i el benestar emocional.

L’exercici físic afavoreix el desenvolupament cognitiu, la integració social, l’autoestima i l’èxit acadèmic. També prevé malalties, com l’obesitat. No obstant, a Espanya, el 70,6% dels nens, nenes i adolescents (amb edats compreses entre 8 a 16 anys) no compleix la recomanació de l’OMS de realitzar activitat física moderada o vigorosa durant, almenys, una hora al dia.

El 2022, els nens i adolescents van realitzar menys exercici que el 2019. Concretament, 6,7 minuts menys al dia, adverteix l’estudi de la Gasol Foundation, presentat aquest matí en el marc de la jornada Actívate. L’estudi confirma que, en general, les nenes fan menys esport que els nens i que, amb independència del gènere, els cursos acadèmics amb menys moviment físic són 5è i 6è de primària i 1r d’ESO.

L’esport va a la baixa, al contrari del que passa amb l’ús de pantalles. De dilluns a divendres, els xavals passen 198,8 minuts al dia davant de la tele, l’iPad, el mòbil o qualsevol altre dispositiu (12,6 minuts més que el 2019). El cap de setmana la xifra es dispara fins als 294,1 minuts al dia, 21 minuts més que fa tres anys. «Estar cinc hores al dia davant d’una pantalla és una barbaritat», ha insistit Helmut Schröder, investigador de la Gasol Foundation.

Un de cada tres nens i nenes a Espanya de 8 a 16 anys presenta obesitat o sobrepès, segons l’estudi PASOS 2022 de la Gasol Foundation, una realitat que que s’agreuja en el gènere masculí, la població de menor edat i la de menor nivell socioeconòmic. Malgrat que l’estudi no ho especifica, els investigadors asseguren que les famílies amb més risc de patir obesitat infantil són aquelles que pateixen vulnerabilitat socioeconòmica.

Molts culpables

¿Existeix un culpable d’aquesta xacra? No. N’hi ha molts. «La causa és multifactorial i hi haurien d’intervenir diversos actors, des del Govern fins a les administracions autonòmiques i locals, les escoles i les famílies», ha explicat Paula Berruezo, coordinadora tècnica d’investigació i programes de la Gasol Foundation.

«La realitat actual, quant al temps dedicat a l’ús de pantalles davant el de pràctica d’activitat física, és alarmant per a totes les edats», afegeix Genís Según, coordinador tècnic d’investigació i programes. «Malgrat que es necessiten més estudis per aprofundir en la relació entre aquestes dues variables i la seva interacció amb altres factors clau de la salut, està clar que respecte al 2019, el temps dedicat a un tipus d’oci en moviment és menor, en favor d’un oci sedentari davant el mòbil, la ‘tablet’ o la televisió», ha afegit Berruezo.

Notícies relacionades

«A més del major nombre de minuts dedicats a l’ús de pantalles en la població infantojuvenil el 2022, aquestes dades ens revelen com el deteriorament dels hàbits saludables s’estén a tots els grups poblacionals. Concretament, les nenes presenten un creixement més gran en aquest aspecte, malgrat que partien d’un nivell d’ús de pantalles molt inferior als nens respecte a la població estudiada el 2019», ha destacat l’experta.

Sensibilitzar més la població sobre els beneficis de l’activitat física i els riscos del sedentarisme, així com promoure l’activitat física en família com una alternativa a l’oci digital, individual i sedentari són algunes de les propostes de la fundació per revertir la realitat.