L’educació a Catalunya

L’alumnat que opti a FP tindrà plaça assignada abans que comenci el curs 23-24

  • «L’avançament de la preinscripció i la matrícula farà que, per primera vegada, tots els estudiants podran començar les classes el primer dia», promet Cambray

  • Educació ofereix aquest any 8.129 places més, que situaran l’oferta total en 171.028 en graus mitjans, superiors, PFI, IFE i FP de grau bàsic 

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Un any més, i en resposta a la creixent demanda per part dels joves, el Departament d’Educació ha tornat a incrementar l’oferta de Formació Professional. Aquest curs hi haurà 273 grups nous i 8.129 places més. En total, 171.028 places repartides en els cicles de grau mitjà (3.927 places més), grau superior (2.937), en Programes de Formació i Inserció (PFI), que tindran 270 places més, en Itineraris Formatius Específics (300 més), FP de grau bàsica (400 places) i 295 places online a l’Institut Obert de Catalunya. El 22% dels nous grups estaran dirigits a persones en situació de vulnerabilitat (FPI, FP de grau bàsic i IFE).

L’augment de l’oferta vindrà acompanyat d’un increment del professorat: 698 docents s’incorporaran el setembre que ve a la plantilla de professors d’FP, que actualment és de 9.390 professionals.

El procés de preinscripció, conflictiu els dos últims cursos, és el que concentra més novetats. La principal és que s’avança tot el procéscomença el 12 d’abril i estarà resolt, en el cas dels graus mitjans, a 31 de juliol, data en què acaba la segona fase d’admissió– de manera que tot l’alumnat que aspiri a estudiar FP sabrà quina plaça se li ha assignat abans que comencin les classes. Una cosa que, encara que sembli estrany, ara no passava. Sense anar gaire més lluny, convé recordar que aquest curs 22-23, que va començar el 7 de setembre, hi va haver més de 20.000 joves que van haver d’esperar l’assignació de plaça fins al final del procés i no van poder començar les classes fins a finals de setembre.

«L’avançament de la preinscripció i la matrícula farà que, per primera vegada, tot l’alumnat podrà començar les classes el primer dia», assegurava aquest dilluns el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray.

Per a això, la conselleria compta amb reforçar el personal administratiu dels centres per ajudar-los a gestionar el volum de dades i complir els terminis de preinscripció i matrícula.

Els problemes que hi ha hagut amb les places en els dos últims cursos han suposat també modificacions en les condicions de preinscripció. Si en la preinscripció passada es va donar prioritat en el procés a l’alumnat que procedia de 4t de l’ESO i dels PFI, aquest any s’afegeix dos col·lectius ‘prioritaris’: els que procedeixen de l’ESO cursada en escoles d’adults i els alumnes de primer de Batxillerat que vulguin canviar d’estudis. Una novetat que busca evitar l’abandonament escolar. Per a aquests grups la preinscripció és del 12 al 18 d’abril, i per a la resta, del 9 al 15 de maig. En el cas dels cicles de grau superior, la preinscripció serà del 26 de maig a l’1 de juny. En aquest cas, el procés finalitzarà entre el 6 i 7 de setembre, quan, en segona fase d’admissió, s’atendrà els estudiants sense plaça assignada.

Acte públic de vacants

En el procés dels graus mitjans una data per assenyalar és la del 20 de juliol. Aquell dia, cada centre gestionarà la llista d’espera i les vacants que tingui en un acte públic. En el cas dels graus superiors, la data és la del 26 de juliol. Els interessats hauran d’acudir in situ al centre si volen optar a una d’aquestes vacants.

Notícies relacionades

En línia amb la filosofia de l’Acord de Planificació de l’FP firmat amb els agents socials aquest dilluns, bona part de les noves places creades seran en aquells àmbits de més demanda laboral i que millor inserció laboral tinguin. Així, les famílies professionals que més creixen aquest any són Sanitat, Electricitat i Electrònica i Comerç i Màrqueting. Aquests van ser els cicles més sol·licitats per l’alumnat en la passada preinscripció.

A partir de setembre, s’incorpora al sistema formatiu una titulació que fins ara no existia: el grau superior de Formació per a la Mobilitat Segura i Sostenible, de la família professional de Serveis Sociaculturals. També s’oferiran nous cursos d’especialització, cosa que es coneix com a ‘màsters d’FP’. Per exemple, Auditoria energètica, Robòtica col·laborativa, Manteniment i seguretat de vehicles híbrids i elèctrics o Aeronaus pilotades de manera remota (Drons).