A l’octubre

Els estudiants en pràctiques començaran a cotitzar a partir del curs vinent

La reforma de les pensions inclou l’obligació d’empreses i universitats de pagar quotes a la Seguretat Social pels becaris, cobrin o no

Els estudiants en pràctiques començaran a cotitzar a partir del curs vinent
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara Ledo

Els estudiants en pràctiques, percebin o no remuneració, hauran de començar a cotitzar a la Seguretat Social a partir del mes d’octubre. Així ho contempla la nova reforma de les pensions, que dona compliment a un compromís del Govern que acumula anys de retard. Empreses o universitats, depenent de qui sigui l’«ocupador» dels becaris, seran els encarregats d’aportar aquestes contribucions, que comptaran amb una bonificació de fins al 95% a càrrec de les arques públiques. La mesura afectarà centenars de milers d’estudiants a tot Espanya que cada any cursen pràctiques curriculars o extracurriculars.

L’entrada en vigor de les noves cotitzacions serà independent de les negociacions que encara manté el Ministeri de Treball amb els agents socials per al nou Estatut del Becari, que, entre d’altres, limitarà el nombre màxim de pràctiques extracurriculars que podrà fer un estudiant al llarg de l’any i obligarà les companyies a costejar les despeses de transport dels estudiants. Pel que fa a aquest tema, que també acumula mesos de retard, s’han citat patronal i sindicats la setmana vinent per intentar tancar aquesta carpeta i traslladar-la al Congrés.

Alumnes de graus universitaris, màsters i estudis de formació professional (FP) s’estrenaran en el sistema de Seguretat Social abans de la seva primera experiència laboral –aquells que no la tinguessin d’abans– a partir del curs 2023-2024. Fins ara únicament cotitzaven els becaris que percebien una remuneració per les pràctiques i ara el Govern inclourà també aquells que acumulen experiència però no cobren.  

La cotització exigida als estudiants serà mínima i no inclourà aportacions per a futures prestacions d’atur. I és que el Govern pretén no equiparar els becaris al règim d’assalariats, sota l’argument que l’ús d’aquesta figura hauria de limitar-se a l’àmbit formatiu i no ser substitutiu de treballadors. És per això que les aportacions d’empreses o universitats s’hauran de limitar als fons de garantia salarial i formació professional. I en el cas de les pràctiques remunerades, també per incapacitat temporal. Quedaran excloses les aportacions conegudes com el Mecanisme d’Equitat Intergeneracional (MEI), que des d’aquest any grava tots els assalariats. 

Per salvar les resistències presentades al llarg del procés negociador de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) i del Ministeri d’Universitats, la Seguretat Social ha habilitat bonificacions de fins al 95% en les quotes.

Les companyies hauran de donar d’alta els estudiants al moment que comencin les pràctiques, mantenir-los mentre duri el període i, quan s’acabin, donar-los de baixa. No obstant, el pagament de les cotitzacions no serà de caràcter mensual, com és habitual entre els treballadors, sinó trimestral. És a dir, acumularan les obligacions de cotització i les abonaran a la Seguretat Social a l’abril, juliol, octubre o gener

Reforma amb retards

Notícies relacionades

Que tots els estudiants cotitzessin per les pràctiques era un compromís del Govern des de fa anys. Es remunta al primer mandat de Pedro Sánchez, abans de la coalició amb Unides Podem, quan la ministra de Treball Magdalena Valerio va posar sobre la taula el reglament per generalitzar les cotitzacions. Llavors, des de Treball es va calcular que aproximadament mig milió d’estudiants a tot Espanya es veurien afectats i que les empreses haurien de pagar una mitjana de 51 euros al mes per becari.

No obstant, el desplegament reglamentari d’aqueta cotització es va suspendre i no es va recuperar fins al primer acord en pensions al qual han arribat aquesta legislatura el ministre José Luis Escrivá i els agents socials, al juny del 2021. Llavors el Govern es va comprometre a aplicar la cotització en un termini de tres mesos, tot i que finalment no va complir i es va anar postergant fins aquest nou bloc de reformes. Ara el nou compromís és tots els estudiants cotitzin a partir del curs vinent, a l’octubre del 2023.