Previsió per al curs 23-24
El centre d’FP de Martorell engegarà amb 24 cursos de formació, cap de grau mitjà ni superior
La UPC, gestora del centre, està pendent de les conselleries d’Empresa i Educació per poder incorporar els cicles formatius «com més aviat millor»
L’oferta inicial del que ha de ser el capdavanter de la formació professional integrada se centrarà en formació inicial, d’ocupació i contínua
El centre de Formació Professional de Martorell, inaugurat el 2015 i amb una inversió de 17,6 milions d’euros, que ha de ser un referent de centre integrat d’FP a Catalunya, arrencarà tímidament. El maig passat, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va guanyar la licitació per gestionar un centre sense gairebé activitat. Rebatejat com a Campus FPCat-UPC de Mobilitat Sostenible, començarà el curs 23-24 sense una oferta de cicles de grau mitjà i superior, una formació amb una creixent demanda per part de l’alumnat.
Així consta en les previsions del Departament d’Empresa, responsable del centre, i ho ha confirmat a EL PERIÓDICO Imma Ribas, vicerectora de la UPC. En una resposta parlamentària, la conselleria de Roger Torrent assenyala que l’oferta d’aquest centre per al curs vinent estarà centrada en la Formació Professional Inicial (FPI) –dirigida a persones que no tenen el títol de l’ESO– i a la Formació Professional per a l’Ocupació (FPO) o formació contínua, dirigides a persones sense feina i les que en tenen però volen continuar formant-se.
En total, entre l’FPI i l’FPO el centre impartirà 24 cursos, tots relacionats amb el sector de l’automoció, inclòs el d’Informàtica i Comunicacions dirigit a la ciberseguretat de vehicles, o el de Comerç i Màrqueting enfocat a la logística integral. També es podran obtenir tres certificats de professionalitat. I s’atendrà la demanda de formació que arribi de petites i mitjanes empreses. La previsió del Departament d’Empresa és que el centre compti amb 72 professors i aculli 802 alumnes repartits en 71 grups.
«Tant de bo pogués ser abans»
Ni rastre de graus mitjans i superiors. Ribas assenyala que les conselleries d’Empresa (titular del centre) i Educació (responsable de les competències) hi estan treballant per coordinar com introdueixen aquesta oferta. Però no serà el curs que ve. «Com a molt aviat serà el curs 24-25. Tant de bo pogués ser abans», apunta la vicerectora, que recorda que tenen un termini màxim de tres anys per oferir aquests cicles formatius.
«Començarem amb la formació que depèn del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i amb dos màsters propis que ens demanen les empreses», afegeix. Aquests màsters, modulars i flexibles, són de Carrosseria i Materials de l’Automoció i d’Electricitat i Electrònica de l’Automòbil. Són màsters que es poden cursar complets o per mòduls.
Des del SOC, apunten que el compromís plasmat en el contracte de licitació firmat el 2022 era que «el tercer any d’adjudicació s’oferiran tres cicles de grau mitjà i quatre de superior». «S’estan seguint els passos previstos», afegeixen. Això ens portaria al 2025. I fins aquesta data Martorell no podria ser considerat un centre integrat d’FP.
A les portes de la preinscripció
La preinscripció per cursar FP el curs 23-24 és del 12 al 18 d’abril en els Graus Mitjans per alumnes amb continuïtat d’escolarització i del 9 al 15 de maig per a la resta de l’alumnat. En el cas dels Graus Superiors, la preinscripció és del 26 de maig a l’1 de juny.
La inexistent oferta de graus mitjans i superiors en aquest centre costa d’entendre en el món de l’FP, en què cada vegada hi ha més demanda i en els últims dos cursos s’han viscut ‘crisis’ per falta de places. Aquest curs 22-23, el procés de preinscripció d’FP es va tancar, a finals de setembre, amb 1.222 alumnes sense plaça i 16.000 vacants. Pel camí van quedar 10.000 aspirants més que van acabar renunciant. Segons el Departament d’Educació, el 98,4% dels estudiants que van demanar plaça pública la van obtenir.
«Som a les portes de la preinscripció i el centre de Martorell no té oferta de graus mitjans i superiors. No s’entén. És molt estrany. El centre té prou espai i està preparat. I havia de ser el referent del projecte de l’FP integrada», remarca la responsable d’educació del PSC, Esther Niubó, que valora la importància de l’oferta en FPI i d’ocupació, però recorda que l’FP integrada ha d’incloure també graus mitjans i superiors. «Martorell havia de ser el centre capdavanter de l’FP integrada», insisteix.
Notícies relacionadesEls agents socials (els sindicats CCOO i la UGT i les patronals Foment del Treball i Pimec) tampoc estan gaire satisfets amb l’oferta formativa del centre de Martorell per insuficient. «No tenir aquest centre a ple rendiment és un malbaratament de recursos públics. I suposa no poder aprofitar tot el potencial d’aquest centre», assenyala Jesús Martín, responsable d’FP del sindicat UGT.
Per la seva banda, Manuel Rosillo, president de la comissió de formació de Foment, lamenta que l’oferta estigui «per sota de les possibilitats» del centre. I tot i que admet que el pla d’activitats cobreix el període 2023-25, apunta que la voluntat dels agents socials és que «els cicles de grau mitjà i superior s’avancin com abans millor i que Martorell pugui estar a ple rendiment al més aviat possible».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Foment del Treball PIMEC Educació Martorell Formació professional Educació a Catalunya UGT CCOO Col·legi Estudiants
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- ‘El Correo de Andalucía’ celebra 125 anys de vida
- Vida més enllà del dol
- El culebró diari, nou objectiu de les plataformes de ‘streaming’