Educació a Catalunya

Novetat en la preinscripció de l’FP: els que vinguin de primer de batxillerat també tindran prioritat

En el marc del pla de xoc contra l’abandonament escolar, el Departament anuncia que els alumnes procedents d’escoles d’adults o d’un batxillerat inacabat tindran les mateixes opcions d’entrar en un cicle formatiu de grau mitjà que els alumnes de continuïtat de 4t d’ESO

Barcelona 09/06/2021 Sociedad
Estudios FP

Clase de grado medio de enfermería en la escuela CEDESCA, que cumple hoy 40 años de existencia.

AUTOR: JORDI OTIX

Barcelona 09/06/2021 Sociedad Estudios FP Clase de grado medio de enfermería en la escuela CEDESCA, que cumple hoy 40 años de existencia. AUTOR: JORDI OTIX / JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Conselleria d’Educació ha anunciat aquest dijous nous canvis en el procés de preinscripció per als estudis de Formació Professional (FP). En el curs 2023-2024 es prioritzarà en l’accés als cicles formatius de grau mitjà l’alumnat procedent de primer de Batxillerat i d’escoles d’adults, així com el de continuïtat de quart d’ESO (com ja s’ha fet en el curs actual). Així ho ha anunciat el conseller aquest dijous en la primera cimera contra l’abandonament escolar prematur celebrada a Manresa (Barcelona).

Josep Gonzàlez-Cambray, ja havia anunciat el novembre passat en seu parlamentària futurs canvis en el procés de matrícula de la Formació Professional, després del desastre dels últims anys (aquest curs més de 20.000 joves van haver d’esperar assignació de plaça fins al final del procés i no van poder començar les classes fins després del 21 de setembre, malgrat l’avanç del curs).

Després de les crítiques des de tots els fronts –famílies, sindicats, docents i estudiants– el conseller d’Educació va anunciar ja al novembre que el curs 23-24 «per primera vegada tot l’alumnat d’FP en procés de matrícula ordinària sabrà la seva plaça abans d’iniciar el curs i començarà les classes el primer dia»; qüestió que amb el vell sistema no es garantia. L’altra novetat que Cambray va anunciar també ja al setembre va ser la prioritat dels alumnes procedents d’escoles d’adults en les preinscripcions, situant-los en igualtat de condicions que els alumnes que venien de quart d’ESO; una decisió que aquest dijous ha ampliat també als alumnes procedents d’un batxillerat inacabat.

Segones oportunitats

Una de les principals conseqüències de la falta d’un bon servei d’orientació del nostre sistema és que molts alumnes que acaben l’ESO sense saber què estudiar comencen batxillerat «per provar», cosa que suposa un gran risc si aquesta prova va malament. Fins ara, si a l’acabar primer de batxillerat sense èxit volien passar-se a fer una FP estaven a la cua per triar, cosa que dificultava molt que, atesa la falta de places en les branques més sol·licitades, poguessin accedir a un cicle que els interessés, fet que posava pals a les rodes en el seu desig de continuar estudiant.

I el mateix passava amb els que venien d’escoles d’adults i escoles de segones oportunitats. Després de tot el procés de reenganxament al sistema, era frustrant no poder accedir al grau que desitja per partir en inferioritat de condicions, una situació que amb aquestes noves regles del joc desapareixerà.

Notícies relacionades

aquestes noves regles del joc desapareixeràAixí, tots els alumnes mencionats –els de quart d’ESO, els de primer de batxillerat i els d’escoles d’adults–, podran entregar les sol·licituds del 12 al 18 d’abril. La resta d’alumnat –els que ja han fet un cicle i volen fer-ne un segon– podran fer-ho del 9 al 15 de maig. La matrícula per als participants en els dos processos serà del 3 al 7 de juliol.

Quant a l’oferta de places –una altra de les grans assignatures pendents– el conseller Cambray ha anunciat també aquest dijous que dilluns vinent presentaran l’oferta de places d’FP per al curs vinent, que serà més àmplia que la d’aquest curs segons ha avançat.