Cas sobresegut

L’Audiència de Barcelona arxiva la causa judicial del suïcidi de l’alumna Kira López

  • Els magistrats consideren que no hi ha indicis que vinculin els companys o l’escola Pare Manyanet amb la mort de l’adolescent el maig del 2021

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelona ha confirmat l’arxivament de la causa que investigava el suïcidi de Kira López i si va ser motivat pel suposat ‘bullying’ que patia a l’escola. En el seu escrit, que desestima el recurs presentat per l’advocada Carla Vall en representació dels pares de la menor i també el presentat per l’Ajuntament de Barcelona, els magistrats reconeixen que «el suïcidi d’una noia de 15 anys és devastador per als progenitors i per a tots aquells que la coneixien i estimaven». Però afegeixen que «l’àmbit penal no és l’espai oportú per a la recerca de consol o de respostes» si, després d’una «extensa i minuciosa investigació», no s’ha pogut «vincular la mort de la noia amb cap acció o omissió atribuïble a una persona determinada», un «requisit imprescindible» per a la persecució penal.

La Kira es va suïcidar a les 08.04 hores del 19 de maig de 2021. Va saltar al buit per l’escala des de la planta més alta de l’edifici on vivia amb els seus pares, que sempre han defensat que patia ‘bullying’ per part de companys de classe i que el centre la va deixar desprotegida. L’Audiència de Barcelona diu ara que, després d’any i mig d’indagacions, no ha pogut acreditar-se que existís aquest assetjament escolar o connectar-lo amb la situació que va conduir la Kira a suïcidar-se.

José Manuel López, pare de la Kira, per la seva banda, manté que aquesta resolució judicial sí que reconeix que la Kira «va patir assetjament escolar», tot i que «no tingui conseqüències penals» i afirma que la família estudia «noves accions legals contra l’escola». El Síndic de Greuges va instar la Conselleria d’Educació a revisar aquest cas després que, el novembre del 2021, els inspectors concloguessin que la Kira no havia patit ‘bullying’.

Notícies relacionades

La Kira estudiava tercer d’ESO a l’escola Jesús, Maria i Josep, un centre de la congregació religiosa Pare Manyanet que està ubicat al districte de Sant Andreu de Barcelona. El mateix que un mes abans que morís la Kira va sortir als diaris perquè els Mossos d’Esquadra van arrestar un sacerdot i exprofessor de l’escola amb gairebé 40 gigues de pornografia infantil a l’ordinador i, tal com va revelar aquest diari, la direcció va acabar amenaçant, expedientant i acomiadant l’informàtic que ho havia denunciat a la policia catalana

Els pares de la Kira van entregar al Congrés dels Diputats el novembre del 2022 un total de 230.000 firmes recollides amb motiu del Dia Internacional contra Violència, Assetjament Escolar i Ciberassetjament.