Investigació judicial

El director del Pare Manyanet a l’informàtic que va denunciar el capellà pedòfil: «Has perjudicat l’escola»

  • Josep Maria T. i Antonio R. neguen davant el jutge que instrueix aquesta causa per obstrucció a la justícia que amenacessin el tècnic

Colegio Pare Manyanet en Sant Andreu

Colegio Pare Manyanet en Sant Andreu / JORDI OTIX

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El director de l’escola Pare Manyanet de Sant Andreu (Barcelona), Josep Maria T., es va reunir el 6 d’abril del 2021 amb l’informàtic del centre, setmanes després que els Mossos d’Esquadra haguessin arrestat el sacerdot Joaquim C. per tinença de 39 gigues de pornografia infantil. Aquesta detenció es va produir gràcies a l’avís que l’informàtic va fer a la policia catalana, que va descobrir accidentalment imatges –que incloïen violacions explícites de menors– a l’ordinador del capellà. L’informàtic va gravar aquesta trobada.

L’àudio ha sigut incorporat a la causa que instrueix el jutjat número 7 de Barcelona contra el director i contra l’advocat de la congregació religiosa, Antonio R., per assetjar laboralment l’informàtic i per obstrucció a la justícia, ja que van reprendre un empleat per denunciar un pedòfil, tal com va destapar EL PERIÓDICO.

L’àudio, que aquest diari ha escoltat íntegrament, dura uns quinze minuts i capta com el director critica a l’informàtic la seva conducta. A continuació, un extracte de la conversa que van mantenir tots dos aquell matí:

-¿Volíeu parlar amb mi?

-Sí. Bé [...] La cosa s’ha anat complicant en els últims dies bastant, ha sortit el nom de l’escola als mitjans de comunicació.

-Sí, me n’he assabentat

-Per la televisió, per Cuatro, per TV-3, el 3/24.

-Sí.

-La teva acció està perjudicant greument l’escola.

-¿La meva acció? ¿La meva?

-Evidentment. Si tu haguessis fet les coses tal com s’havien de fer, si haguessis parlat amb mi, jo hauria trucat a l’advocat i li hauria dit aquestes coses que estan passant. No com a tu et sembli.

-Ja.

-¿Quina ha sigut la conseqüència d’això? La conseqüència d’això és que estan baixant les matrícules i que hi ha gent que s’està donant de baixa. ¿Quina conseqüència tindrà això? Que he d’acomiadar docents, he d’acomiadar professors del centre.

-¿I m’està culpant a mi d’això?

-Sí, sí.

El director nega les coaccions

El director de l’escola, Josep Maria T., i l’advocat Antonio R. han declarat aquest dimecres davant el jutge. Només han respost les preguntes del magistrat i de la seva defensa. Però no les de l’acusació particular, que exerceix l’advocada Paula Narbona (del despatx de Carla Vall), en representació de l’informàtic. Tots dos, segons fonts jurídiques, han negat les acusacions.

El primer ha assegurat que se li va criticar a l’informàtic que no confiés en ell per explicar el que havia trobat a l’ordinador. El segon ha dit únicament que va redactar un expedient perquè així l’hi va sol·licitar l’orde i que no en va saber més del cas. Antonio R. va ser qui va parlar amb els mitjans de comunicació en els dies posteriors.

Els fets

En la trobada que l’informàtic i el director van mantenir al despatx del segon aquell 6 d’abril, en un to greu, el responsable de l’escola culpa l’empleat del descens de les inscripcions escolars i que això comportés que alguns professors perdessin la feina. També l’acusa d’haver incomplert la clàusula de confidencialitat a l’haver contactat amb la policia. I finalitza la reunió remarcant-li que l’advocat de la congregació, Antonio R., li ha obert un expedient informatiu.

L’expedient, redactat per l’advocat Antonio. R., qualificava els fets protagonitzats per l’informàtic com «un atemptat contra els drets a la intimitat, privacitat i pròpia imatge del pare Joaquim C. de manera injusta i injustificada» i afegia que l’actuació del tècnic podria ser constitutiva del «delicte de revelació de secrets tipificada als articles 197 i 199 del Codi Penal». L’advocat, a l’escrit, deixava en mans de la direcció del centre les mesures cautelars que havien d’aplicar-se a l’informàtic per impedir que perjudiqués els membres de la comunitat educativa o tornés «a cometre fets que podrien ser constitutius d’infracció».

Notícies relacionades

Finalment, l’informe anunciava que es valoraria fins i tot si procedia interposar una querella contra el treballador. El director li va remarcar que, sense tornar al seu despatx, havia de marxar a casa perquè a partir d’aquell moment treballaria a distància. Al cap de pocs dies, l’informàtic, víctima d’un atac d’ansietat, va agafar la baixa mèdica. Als cinc mesos, va acceptar un acomiadament procedent i no ha tornat a tenir contacte amb l’escola, a qui va acabar denunciant. Josep Maria T. i Antonio R. estan sent actualment investigats per aquests fets. L’informàtic ha patit greus seqüeles psicològiques per aquests fets.

El capellà pedòfil, a un pas del judici

Paral·lelament al càstig a l’informàtic, i gràcies al seu avís, els Mossos van arrencar una investigació contra el capellà Joaquim C.. El van arrestar i van analitzar tant el contingut de l’ordinador personal com el del seu telèfon mòbil. Aquest capellà havia fet classes de Religió tant al Pare Manyanet de Sant Andreu com al de les Corts. Actualment era el rector de la parròquia que es troba dins del recinte de la primera escola, on a més residia. La instrucció d’aquesta causa contra el sacerdot, de 65 anys, està tancada i pendent de judici.