Investigació en marxa

Per què les empremtes dactilars poden ser importants en el cas per violació contra Alves

  • La policia científica va trobar set empremtes de la víctima que interessen sobretot pel lloc i posició en les quals han sigut localitzades

Per què les empremtes dactilars poden ser importants en el cas per violació contra Alves
5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jugador Dani Alves es troba tancat preventivament al mòdul d’agressors sexuals de Brians II perquè la jutge Anna Marín va considerar que existia risc de fuga i perquè, a diferència de la víctima, el futbolista no va donar a la seu judicial una versió consistent sobre l’ocorregut al lavabo de la discoteca Sutton de Barcelona la matinada de l’últim dia del 2022. 

Tots els indicis diuen que la denunciant ha relatat fins en tres ocasions la veritat sense caure en contradiccions i, en sentit contrari, assenyalen que l’exjugador del F.C. Barcelona ha mentit en cada una de les diferents versions que ha donat. Entre aquests indicis seran de gran importància les empremtes dactilars detectades al lavabo, que també encaixen amb el que ha declarat ella.

Les càmeres de seguretat de la discoteca i els testimonis –com els cambrers i les amigues de la víctima– confirmen que va ser Alves qui va insistir a la jove de 23 anys perquè el seguís fins al lavabo, on van estar tancats 16 minuts i que primer va sortir ell i, als 30 segons, ella. Que ell se’n va anar a demanar una copa i que ella es va acostar a la seva amiga, li va dir alguna cosa a l’orella i que totes dues dones van marxar. Ni Alves ni la víctima van tornar a interactuar ni intercanviar una mirada malgrat haver compartit aquells 16 minuts a l’interior del lavabo. 

Tal com va avançar EL PERIÓDICO, la càmera que l’agent dels Mossos d’Esquadra portava a la pitrera mentre atenia la víctima es va activar accidentalment i va gravar la jove minuts després dels fets. Aquestes imatges, que consten en la causa, recullen l’afectació i el desconsol de la denunciant, que ja ofereix una versió del succeït a l’interior del lavabo de Sutton que mantindrà dos dies després en seu policial i tres setmanes més tard en seu judicial. 

Segons aquesta versió, ella va entrar al lavabo obeint Alves i sense saber que estava entrant en un lavabo. Al descobrir-ho, va voler marxar però Alves l’hi va impedir. Després el jugador es va asseure al vàter i va fer que ella s’assegués a sobre d’ell. Després la va tirar a terra i va intentar que li fes una fel·lació. La va bufetejar i la va agafar pel coll. A continuació la va aixecar, la va posar contra el rentamans i finalment la va empènyer contra el vàter i, en aquesta posició, la va violar i va ejacular. 

No hi ha gravacions del que va succeir al lavabo. La defensa d’Alves, que ha contractat un dels millors advocats penalistes de la ciutat, Cristóbal Martell, pot negociar una conformitat, que implica acceptar els fets a canvi d’una reducció de la condemna, o buscar la seva absolució en el judici convencent el tribunal que el contacte sexual va existir però que va ser consentit

Per aconseguir això últim, Martell haurà d’entregar un nou relat que encaixi amb les proves obtingudes abans i després del succeït al lavabo i, sobretot, amb els indicis del que va passar durant aquells 16 minuts a l’interior del lavabo.

Alves ha assajat tres o quatre versions diferents però cap encaixa amb les evidències. Primer, en un vídeo enviat a Antena 3, va dir que va entrar al lavabo sense saber que ella hi era dins i que se’n va anar de seguida. Després, en seu judicial, quan se li va recordar que les càmeres demostraven que havia estat 16 minuts amb ella dins del lavabo, va explicar que ell va entrar per fer les seves necessitats i que la dona va obrir la porta i es va quedar al costat d’ell sense fer res. Al final, després de fer-li veure que hi havia semen al lavabo, Alves va declarar que mentre ell estava assegut fent les seves necessitats la dona va entrar, es va abalançar sobre ell i li va fer una fel·lació. Aquest últim intent tampoc va convèncer la jutge, que té en compte, entre altres elements, que a l’examen forense de l’Hospital Clínic es van trobar restes de semen a l’interior del cos de la denunciant. 

El que va passar al lavabo

La versió que ofereixi Alves, si arriba a judici, haurà de concordar amb totes les evidències. I haurà de donar una versió dels fets molt més pròxima a la que va oferir la víctima –en tres ocasions i sense contradiccions– sobre el que va succeir al lavabo. Perquè la jove té ferides als genolls de quan suposadament Alves la va empènyer a terra, la policia científica ha trobat semen en llocs que coincideixen amb una seqüència dels fets com el que va relatar la denunciant i, a més, les empremtes dactilars que els agents dels Mossos van trobar en aquest espai reservat durant la inspecció ocular tecnicopolicial (IOTP) també encaixen amb les paraules d’ella. 

La policia científica, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, va poder recuperar 7 empremtes dactilars del lavabo que pertanyen a la víctima. Habitualment, les empremtes dactilars s’utilitzen per identificar. Però, en aquest cas, ni la víctima ni Alves neguen que van ser dins del lavabo. El revelatge d’aquestes empremtes dactilars són importants per un altre motiu: poden convertir-se en indicis del que va passar allà dins. No té sentit que les mans de la dona hagin aparegut a la cisterna del vàter si els fets s’ajustessin a qualsevol de les versions d’Alves. Per contra, sí que té sentit si el que va passar es correspon amb la violació que ella ha denunciat. 

Notícies relacionades

Un investigador i un agent de la policia científica dels Mossos expliquen a aquest diari que, si les mostres que s’han revelat són prou significatives, poden haver informat a laUnitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) sobre la posició corporal en la qual estava la dona quan va col·locar allà els dits. «Una empremta en una barana no només permet saber qui ha tocat aquesta barana, sinó que també informa per la posició en la qual aquella persona estava baixant o pujant», raona el policia. 

Per aquest motiu, les empremtes dactilars, també les que es puguin atribuir a Alves en el futur, poden convertir-se en un indici poderós per poder demostrar el que va passar al lavabo del Sutton, on no hi ha càmeres.