Guerra a Ucraïna

Els Estats Units sancionen una empresa de Mallorca per transportar drons iranians a Rússia

L’adreça de la companyia és a Palma, a la plaça de l’Olivar número 1

Els Estats Units sancionen una empresa de Mallorca per transportar drons iranians a Rússia
2
Es llegeix en minuts

Nova operació a Mallorca dels EUA per sancionar i posar setge a empreses que han col·laborat amb Rússia des que va esclatar la guerra d’Ucraïna. 

En aquesta ocasió la sanció ha recaigut sobre l’empresa de serveis aeris iJet Global DMCC, amb adreça a la plaça de l’Olivar, número 1, a la quarta planta. Un edifici amb moltes oficines on abunden companyies que operen en el sector aeri. En aquests moments, no hi ha presència de la companyia al despatx que ocupava a la finca.

En concret, els Estats Units acusen iJet Global DMCC «de facilitar el transport de vehicles aeris no tripulats (drons) iranians a Rússia», segons la documentació que ha consultat aquest diari del departament del Tresor nord-americà. 

Seu als Emirats Àrabs

Aquesta empresa establerta a Mallorca té la seu principal als Emirats Àrabs, a Dubai, i també és present a Malta i Damasc (Síria). «Va col·laborar amb l’empresa iraniana sancionada pels EUA Safiran Airport Services (Safiran) per coordinar vols entre l’Iran i Rússia, inclosos els associats amb el transport de drons iranians, personal i equip relacionat.

Segons el Govern de Biden, iJet continua col·laborant amb Safiran per coordinar els vols de la força aèria russa entre l’Iran i Rússia malgrat les sancions a Safiran.

L’expedient nord-americà també acusa iJet d’haver treballat amb Cham Wings Airlines, amb seu a Síria i també sancionada pels EUA. «iJet suposadament va fer servir la seva sucursal a Síria, coneguda com a Trade Med Middle East, per ajudar Cham Wings a facilitar el transport de combatents sirians a Rússia.»

Sancions

Les sancions impliquen que totes les propietats i interessos dels presents en la llista nord-americana queden bloquejats als EUA. Així mateix, prohibeixen qualsevol transacció amb aquestes empreses. Si alguna entitat financera estrangera facilita transaccions a aquestes companyies podria també estar subjecta a sancions nord-americanes.

Notícies relacionades

«Els Estats Units estan decidits a sancionar les persones i empreses, sense importar on es trobin, que recolzin la invasió injustificada d’Ucraïna per part de Rússia. Aquesta acció [es refereix a les sancions a iJet Global] exposa i responsabilitza empreses i individus que han permès l’ús per part de Rússia de drons fabricats a l’Iran per massacrar els civils ucraïnesos», va dir a mitjans de novembre la secretària del Tresor nord-americà Janet L. Yellen.

En menys d’una setmana Mallorca ha sigut protagonista de les sancions nord-americanes amb motiu de la invasió d’Ucraïna. Divendres passat un britànic establert a l’illa va ser arrestat a Madrid i posat en llibertat poc després –els EUA n’han sol·licitat l’extradició– per ajudar l’oligarca rus Víktor Vekselberg a evitar sancions. Els Estats Units acusen Richard Masters d’intentar amagar que el megaiot Tango, confiscat a Palma, pertanyia a Vekselberg.