Investigació del crim de Pontons

L’actor Ferrandis va actuar davant els veïns perquè creguessin que la seva nòvia continuava viva

  • Les comunitats de les seves dues vivendes a Barcelona mai van veure la dona de qui parlava el detingut per la Guàrdia Civil

L’actor Ferrandis va actuar davant els veïns perquè creguessin que la seva nòvia continuava viva

JORDI OTIX

6
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’actor Jorge Ferrandis va matar presumptament la seva nòvia, la va esquarterar, va ficar les seves restes mortals en bosses de plàstic i les va enterrar en un terreny de Pontons (Alt Penedès) que va comprar amb aquesta finalitat. Segons la seva declaració, va cometre l’assassinat entre l’estiu i la tardor del 2020, va guardar les bosses al congelador durant un any i, després, les va enterrar a Pontons. Segons la Guàrdia Civil, l’últim senyal de vida de Ruth té lloc a principis de l’estiu del 2021. Tot i que ara, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, els investigadors sospiten que potser els últims senyals de vida eren moviments que en realitat havia fet Ferrandis, que durant un temps no aclarit ha fingit que la Ruth seguia viva: la millor manera que ningú la busqués.

La investigació se centra ara a comprovar, com sospiten, si Ferrandis controlava els perfils de la Ruth a les xarxes socials per fer veure que seguia viva. Per això, la Guàrdia Civil analitza un ordinador que es va emportar d’un dels dos domicilis de Ferrandis i també el seu telèfon mòbil. També mira de reconstruir els últims dies de vida de la dona, i els últims anys en llibertat de l’actor, que va interpretar el paper d’home aparellat amb una dona que viatjava molt o, com va dir a Pontons, on la va enterrar, el de divorciat que continuava mantenint una bona relació amb la seva exdona. No resulta fàcil perquè, per estrany que sembli, ni tan sols està clar on vivia realment Ferrandis.

Dues cases

Ferrandis, que actualment es troba en presó preventiva per l’assassinat de la seva nòvia, té dos domicilis molt semblants a Barcelona. Són dos baixos que va rehabilitar amb obres o fent reparacions pel seu compte per obtenir la cèdula d’habitabilitat. Un és al carrer dels Castillejos i l’altre, a la travessera de Gràcia. Als dos llocs va fer creure als veïns que era la seva residència estable i va amagar que en tingués cap altra. Però la veritat és que els veïns dels dos blocs afirmen que gairebé mai era a casa. 

Als baixos del carrer dels Castillejos, una finca que fa cantonada, hi havia antigament una autoescola, explica el Magí, el president de la comunitat. Sobre el 2017, Ferrandis es va presentar davant el Magí i va explicar que havia adquirit el local per convertir-lo en una residència. Les obres van acabar abans que comencés la pandèmia. Va engrandir l’entrada i va col·locar un tub extracció de gasos per a la cuina. Després, va informar que es quedaria a viure allà amb la seva nòvia. «Va dir que havia estudiat turisme i que viatjava molt, que era a Tailàndia».

La veritat és que el Magí només el va veure molt de tant en tant. «No crec que fos cert que visqués aquí», argumenta. A l’interior d’aquest local reconvertit en un pis habitable hi havia un matalàs a terra i una cuina que mai utilitzava. «No tenia ni una taula amb cadires», recorda el veí, que «mai» va veure la seva nòvia perquè sempre anava «sol». 

Escarbats 

En una planta inferior de la finca de la travessera de Gràcia, que està per sota del nivell del carrer, hi ha quatre locals. Dos són buits, en un viu un home que es va traslladar fa un any i en l’altre vivia, o això deia, Ferrandis. L’home que l’últim any ha compartit el mateix soterrani amb Ferrandis també explica a aquest diari que l’actor amb prou feines era a casa. I que l’única vegada que van parlar va ser durant una plaga d’escarabats que tots dos van patir per la ruptura d’una canonada. «Dins aquest local tenia una taula amb un ordinador, i poca cosa més». 

Aquest dimecres passat la comunitat de veïns de la travessera de Gràcia va celebrar una junta. Consultats per aquest diari sobre si coneixien Ferrandis, van respondre que no. Preguntats sobre si mai havien vist la seva nòvia, van aclarir que no. Els pocs veïns que s’havien creuat amb ell sempre l’havien vist, com el Magí a Castillejos, sol. Calculen que portava entre un i dos anys en aquests baixos però no ho saben amb exactitud. 

Investigació

La Guàrdia Civil va arrestar Ferrandis el 3 de gener a Barcelona després de descobrir pel matí el cadàver de la seva nòvia Ruth al terreny de Pontons. Ferrandis va declarar en seu judicial i no va confessar haver assassinat la Ruth, va dir que ella volia morir i que ell la va ajudar a fer-ho. Després, va explicar davant el jutge que va guardar el seu cos en bosses de plàstic. La primavera del 2021 va comprar un terreny a Pontons, que va posar al seu nom i al de la Ruth, i allà va cavar una tomba on la va enterrar. 

Ferrandis va explicar en seu judicial que aleshores ja feia un any que la seva nòvia era morta. Per guardar les seves restes sense aixecar sospites, va dir que va ficar les bosses dins un congelador que havia comprat per al local del carrer dels Castillejos. Com que no hi havia ni rastre del congelador quan els investigadors de la Guàrdia Civil van registrar el domicili, on malgrat ser el lloc del crim no van trobar res interessant, Ferrandis va aclarir que després de l’enterrament, el va vendre per Wallapop

En el registre del local de la travessera de Gràcia, la Guàrdia Civil va trobar una pala i un pic que Ferrandis va utilitzar l’octubre del 2021 per cavar la tomba de Pontons. També hi havia roba de dona que, presumiblement, era de la Ruth, una cosa que, com la identitat del cadàver desenterrat, s’ha de confirmar amb mostres d’ADN que contrastaran amb les aportades per la mare de la víctima

La relació entre la Ruth i la seva mare estava trencada des de feia anys. Per això no hi havia cap denúncia per desaparició de la víctima. Aquest detall va fer les coses més fàcils a Ferrandis, que durant aquest temps, per amagar que havia mort, ha fet tràmits amb les dades de la Ruth, com posar al seu nom el terreny de Pontons on les seves restes van estar durant un any. 

La impostura

A l’ordinador que la Guàrdia Civil es va emportar del pis de la travessera, i també al seu telèfon mòbil, els investigadors busquen ara proves que Ferrandis es va fer passar també per la Ruth en els seus perfils de les xarxes socials, per deixar un rastre digital que fes creure al seu entorn que seguia viva. A Pontons, als seus veïns els va dir que tenia una exdona amb qui s’avenia. A Castillejos va dir que tenia una nòvia que era a Tailàndia. A la travessera no va parlar de la Ruth a ningú. 

Notícies relacionades

Ferrandis es va formar com actor a l’escola La Casona. Va interpretar diversos papers en obres produïdes per aquesta acadèmia, que va tancar per la pandèmia. Actualment continuava pagant la seva quota a l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, on ningú el coneixia. La seva fitxa no està actualitzada: l’última obra que consta va ser dirigida pel dramaturg Eloy Arenas el 2007.

La Guàrdia Civil creu que, tot i que ara era un actor retirat que sobrevivia segons deia amb una ocupació de venedor de ‘souvenirs’ a prop del parc Güell, Ferrandis va continuar actuant per amagar la desaparició de la seva nòvia.