FEMINICIDIS

La violència masclista enfosqueix el gener: nou repunt de feminicidis

Tres dones han sigut assassinades presumptament per les seves parelles o exparelles i s’han perpetrat tres feminicidis més

La violència masclista enfosqueix el gener: nou repunt de feminicidis
6
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

Sis dones han sigut assassinades a Espanya durant els primers dies de gener: tres víctimes a les quals van matar presumptament les seves parelles o exparelles i tres feminicidis més d’un altre tipus. La violència masclista enfosqueix l’arrencada de l’any amb un nou repunt de crims, pocs dies després del desembre negre del 2022, en el qual van ser assassinades 11 dones per violència de gènere.

Només aquest diumenge, 8 de gener, les vides de quatre dones van ser arrasades: la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere ha confirmat la naturales masclista de dos dels crims (comesos a Cadis i Tenerife) i n’investiga un tercer (a Ciudad Real) per determinar si és un assassinat en l’àmbit de la parella, mentre que el quart assassinat es tractaria d’un feminicidi sexual (a Almeria), segons les primeres investigacions.

A més, dijous passat una dona va ser assassinada a la banyera de casa seva a la província de Salamanca i diumenge apareixia el cadàver d’una altra dona, sense mans ni cap, en una platja de Marbella (Màlaga). El dia 3, un home era detingut a la província de Barcelona acusat de l’assassinat de la seva parella el 2021.

Anàlisi complexa

La directora de la Fundació Dones, Marisa Soleto, explica que no és senzill analitzar què hi ha subjacent en els repunts de feminicidis, que s’han d’avaluar «amb el temps». Ara bé, assenyala que el fet que al desembre s’arribés a la xifra més alta d’assassinats en la parella i que el gener comenci amb un altre repunt evidencia una «concentració inusual» de crims.

L’experta recorda que el 2021 i el 2022 són els anys amb les xifres més baixes de feminicidis íntims de la sèrie històrica, que va començar a elaborar-se el 2003: des d’aleshores, 1.184 dones han sigut assassinades per les seves parelles o exparelles. «Hem de veure què està fallant en les mesures de protecció», diu, i cada assassinat ha de constituir un «toc d’atenció sobre com protegir millor les víctimes».

«No és veritat que la legislació no serveixi. En general, la lluita contra la violència de gènere a Espanya és una història d’èxits. Si ho mirem històricament, més dones estan protegides, ha baixat el temps de tolerància d’aquestes relacions. Ara bé, molts dels assassinats revelen millores evidents en la resposta institucional, sobretot en les eines que s’han de donar a les víctimes per sortir molt abans que la seva vida comenci a veure’s amenaçada», continua.

Soleto estima imprescindible elevar la «tensió política» sobre la gravetat de la violència contra les dones perquè quan les polítiques contra les violències masclistes tenen protagonisme a l’agenda, assegura, es tradueix en una incidència positiva en la prevenció i contraresta els discursos negacionistes, ja que fa que la societat ho consideri un problema de primer ordre.

Un diumenge negre

L’Eva María, la Hayate, la Belén i la Nina van ser assassinades aquest diumenge.

Amb 46 anys, l’Eva María va ser assassinada d’un tret per la seva parella en una casa d’El Puerto de Santa María (Cadis). Estaven junts des de feia uns mesos. No constaven denúncies prèvies de la víctima contra l’agressor, que ha confessat el crim, tot i que sí d’una altra relació anterior.

L’assassí confés va ser detingut quan portava l’arma homicida, un revòlver, i sota els efectes de l’alcohol i altres drogues. En aquell moment, va explicar als agents que havia matat la seva parella.

L’Eva María era mare d’una filla menor d’edat.

La Hayate, per la seva banda, era mare de tres fills i una filla menors d’edat. Tenia 46 anys i, tot i que era originària del Marroc, estava establerta a Adeje (Tenerife). Diumenge, el seu exmarit va acabar presumptament amb la seva vida i va ferir un dels seus fills, que va intentar defensar-la de l’agressor.

Existien denúncies prèvies per maltractament contra el presumpte agressor, que havia sigut detingut el 28 de desembre passat per coaccions a la víctima, però aquesta va refusar declarar contra ell al jutjat, per la qual cosa la causa va ser sobreseguda.

La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere ha confirmat la naturalesa masclista dels dos crims, que eleven a 1.184 les dones assassinades per les seves parelles o exparelles des del 2003, mentre que investiga l’assassinat de la Belén, de 24 anys, a Piedrabuena (Ciudad Real).

La jove, mare d’una nena de 3 anys, va ser presumptament assassinada amb un ganivet per la seva parella també aquest diumenge.

Feminicidis fora de l’àmbit de la parella

El quart assassinat de diumenge és també un feminicidi, però no entraria en la categoria de violència en l’àmbit de la parella. La Nina, originària de Romania i de 44 anys, va ser assassinada a casa seva, a Roquetas de Mar (Almeria), en la qual també hi havia el seu fill.

Un home de 30 anys va confessar haver-la escanyat després d’haver mantingut relacions sexuals amb ella. Els investigadors no contemplen que sigui un cas de violència de gènere, si bé han precisat que l’agressor confés havia sigut denunciat per una altra parella per maltractaments.

A més, diumenge va ser localitzat a Marbella el cadàver d’una dona jove sense braços ni cap. Les restes mortals de la víctima van ser trobades per agents de la Policia Nacional flotant en una platja de la localitat malaguenya.

I dijous passat, vigília del dia de Reis, va ser trobada una dona assassinada a cops a la seva banyera, a la localitat de Salamanca de Santa Marta de Tormes. Es deia Yess María i tenia 44 anys. Ja hi ha un sospitós detingut per la seva mort, si bé els investigadors han descartat que existís una relació de parella entre ells i el detingut no figura al VioGèn.

Un crim perpetrat el 2021

Durant la primera setmana de gener també s’ha localitzat el cadàver d’una dona que portava desapareguda des del 2021. Un home ha sigut detingut per l’assassinat de la seva parella, una dona de 42 anys i nacionalitat espanyola, l’estiu del 2021. Ha confessat els fets.

Després de matar-la, l’hauria esquarterat i enterrat les seves restes en un terreny de Pontons (Barcelona). L’esclariment dels fets s’ha degut a la col·laboració veïnal, al sospitar que un moviment inusual de terres al terreny podia deure’s a l’enterrament il·legal d’alguna espècie animal o d’alguna irregularitat mediambiental.

A l’avisar el servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil es va descobrir el crim.

Revisar els errors

Notícies relacionades

El repunt de feminicidis durant aquests primers dies de gener torna a evidenciar la necessitat de revisar els possibles errors o llacunes que hi hagi en el sistema de protecció i reparació de les dones maltractades.

Així ho ha posat de manifest la ministra d’Igualtat, Irene Montero, al dir que cal revisar «cada possibilitat de millora i de coordinació» fins a evitar tots els assassinats masclistes. Però també ha incidit que no s’acabarà amb la violència sense educació, prevenció i feminisme contra el masclisme.