Educació

Cambray insisteix que continua negociant per evitar la vaga de professors convocada per a aquest mes

  • «Estem a punt de firmar un acord», ha assegurat el conseller en una entrevista a TV-3

A1-143299982.jpg

A1-143299982.jpg / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat aquest dilluns que «no és el moment de mobilitzacions». «Necessitem tranquil·litat» amb la implantació dels nous currículums i «confiar en els nostres mestres», ha dit el conseller, que ha afirmat, també, que la seva conselleria ha donat resposta a «gairebé totes les reivindicacions sindicals» i que estan «a punt de firmar un acord», amb referència a l’oferta de la conselleria de recuperar, a partir del desembre del 2023, el cobrament del primer complement de sexenni als sis anys d’antiguitat i no als nou com passa ara.

«La ciutadania no entendrà en aquests moments noves mobilitzacions» del professorat, perquè «venim d’un acord històric que firmem amb la unanimitat de tots els sindicats». En una entrevista a TV-3 amb motiu del reinici del curs escolar aquest dilluns, el conseller s’ha referit així a l’aturada convocada pel sindicat majoritari de professors, USTEC-STEs, per al 25 i 26 de gener, coincidint amb la convocat pels metges.

El conseller ha assegurat que «el segon sindicat» –en al·lusió a CCOO– «ha dit al primer que les mobilitzacions són mesures electoralistes», perquè «al març hi ha eleccions sindicals».

En una altra entrevista a Catalunya Ràdio, la directora general del Professorat, Dolors Collell, ha assegurat que els sindicats rebran aquest dilluns una convocatòria, sense més detalls sobre el contingut d’aquesta última proposta.

Data d’inici escolar en suspens

Quan se li ha preguntat sobre si el curs vinent podria començar el 4 de setembre, el conseller ha reconegut a TV-3 que «no està decidit» i que «s’està portant a terme una avaluació externa» per valorar el resultat de l’avanç d’aquest curs una setmana. Els resultats de l’avaluació externa «es coneixeran les pròximes setmanes» i «direm –ha dit el conseller– quina és la millora manera d’avançar el curs».

Per cobrir la falta de professors especialistes en matèries com informàtica a la formació professional, Cambray ha recordat que el departament ha aprovat la possibilitat que els professors puguin ampliar horari.

El conseller ha reconegut que les etapes d’infantil 0 i infantil 1 no seran gratuïtes el curs vinent per falta de pressupost, però que «continuarem avançant durant la legislatura per implantar la gratuïtat ben aviat».

Davant la possibilitat d’incloure l’etapa d’infantil a edificis de primària en alguns municipis, Cambray ha dit que «no ens tanquem davant cap possibilitat».

«Molt marge de millora»

El conseller ha reconegut els baixos resultats de les competències bàsiques, sobretot en anglès, matemàtiques i català, que són matèries en les quals «tenim molt marge de millora», de manera que «estem portant a terme modificacions curriculars, ja que, en un món canviant, l’escola no pot ser la mateixa que fa cinc anys».

En matemàtiques, anglès i català «hem reforçat les mesures d’aprenentatge, principalment als centres que concentren més alumnat vulnerable,» ha dit Cambray.

Lluny de recuperar la sisena hora

Notícies relacionades

El conseller ha afirmat que en aquesta legislatura es farà un pas «molt important» en la lluita contra la segregació escolar i que es continuarà «invertint en polítiques d’equitat», però que la incorporació de la sisena hora a la xarxa pública «arribarà quan hi hagi disposició pressupostària».

Respecte a les sentències judicials que imposen impartir el 25% de matèries en castellà, el conseller ha afirmat que des de l’aprovació del decret llei i de la llei que prohibeixen establir percentatges a l’ensenyament de llengües «no hi ha hagut sentències noves».