Educació

Els ajuntaments reivindiquen més recursos a la Generalitat per poder sostenir la gratuïtat del P2

  • La Diputació de Barcelona denuncia que el preu «real» per plaça, amb l’increment del preu dels subministraments, ascendeix a entre 7.500 i 8.000 euros, molt per sobre dels 5.800 que calcula el departament

Els ajuntaments reivindiquen més recursos a la Generalitat per poder sostenir la gratuïtat del P2

Joan Cortadellas

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Diputació de Barcelona ha denunciat aquest dimecres que el preu real per criatura en una escola bressol municipal, amb l’increment del preu dels subministraments, ascendeix a entre 7.500 i 8.000 euros, molt per sobre dels 5.800 que calcula el departament. Qüestió que es posa ara sobre la taula per incidir en la negociació dels pressupostos. «El preu de plaça per alumne ha augmentat en gairebé 1.000 euros, i el curs 2020-2021 ja se situava en 6.974 euros. Aquestes són les dades objectives, és la realitat», apunta el diputat president de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona, Josep Monràs, que també indica que la comissió de seguiment que s’havia de fer sobre l’assumpte no s’ha reunit.

Quan el Departament d’Educació en va determinar la gratuïtat, els ajuntaments sense excepció, els consistoris de tots els partits, ja van advertir dels riscos. «Els 5.800 euros que calcula el departament no són xifres reals. Són xifres desfasades. No estan calculant les factures energètiques, la neteja... que recau sobre els ajuntaments», prossegueix el diputat, que recorda que a Catalunya hi ha 926 centres públics de 0-3, dels quals només 42 escoles bressol són de la Generalitat; la immensa majoria són dels ajuntaments.

L’acord marc de finançament de la Generalitat amb les entitats municipalistes, firmat l’1 d’abril del 2022, es basa en un preu de 5.893 euros. Segons les dades dels Cercles de Comparació Intermunicipal de la Diputació de Barcelona que s’han fet públiques aquest dimecres, aquest cost era ja el curs anterior a la firma de 1.081 euros superior.

Incapacitat per absorbir la demanda

Notícies relacionades

La Diputació assenyala també que hi ha hagut un increment de demanda del 20% que no s’ha pogut assumir, perquè no hi ha les places necessàries, i s’ha generat un malestar que ha recaigut en els ajuntaments (quan una família demana una plaça al seu ajuntament i no l’obté, a qui es queixa és al seu ajuntament, no a la Generalitat). «A més, la tipologia de les famílies ha canviat i molts ajuntaments han hagut d’incrementar els recursos per a necessitats educatives especials. Concretament, en un municipi molt gran de la província de Barcelona ha augmentat el nombre de personal en un 220% al seu conjunt d’escoles bressol. S’han disparat les necessitats educatives específiques en la petita infància, no només econòmiques», prossegueix el president de l’Àrea d’Educació de la Diputació, que insisteix que no s’està universalitzant el P2 perquè no hi ha prou places.

«¿On són les noves places que s’haurien d’haver incrementat amb els 111 milions de fons europeus? Ho desconec», es pregunta el diputat, que adverteix que hi ha ajuntaments petits que els estan dient que el curs vinent entregaran les claus de les seves escoles bressol al departament perquè no poden suportar la situació.