Congrés sobre tabaquisme a Londres

Vapeig: ¿perjudicial o mal menor per als que volen deixar de fumar?

  • Desenes d’experts reunits en l’E-Cigarette Summit defensen l’ús de vapejadors com a mètode per deixar l’hàbit

  • «Els cigarrets electrònics són només per a fumadors, no per a no fumadors», adverteix el professor Maciej Goniewicz

GRA003  MADRID  18 12 2013 - Fotografia de archivo  05 03 2013  de una mujer fumando un cigarrillo electronico  El Gobierno y las comunidades autonomas se reunen hoy en el ultimo Consejo Interterritorial de Salud de este ano en el que se actualizara la cartera de la Sanidad publica  con la incorporacion de nuevas tecnicas preventivas para el cancer  y en el que se debatira equiparar los cigarrillos electronicos al tabaco  entre otros puntos del orden del dia  despues de que ayer el Comite Nacional para la Prevencion del Tabaquismo  CNPT  solicitara al Gobierno y al Consejo Interterritorial de Salud que sean  ambiciosos  en la regulacion de los cigarrillos electronicos  los cuales  ponen en peligro muchos de los avances contra el tabaquismo   EFE Sebastien Nogier

GRA003 MADRID 18 12 2013 - Fotografia de archivo 05 03 2013 de una mujer fumando un cigarrillo electronico El Gobierno y las comunidades autonomas se reunen hoy en el ultimo Consejo Interterritorial de Salud de este ano en el que se actualizara la cartera de la Sanidad publica con la incorporacion de nuevas tecnicas preventivas para el cancer y en el que se debatira equiparar los cigarrillos electronicos al tabaco entre otros puntos del orden del dia despues de que ayer el Comite Nacional para la Prevencion del Tabaquismo CNPT solicitara al Gobierno y al Consejo Interterritorial de Salud que sean ambiciosos en la regulacion de los cigarrillos electronicos los cuales ponen en peligro muchos de los avances contra el tabaquismo EFE Sebastien Nogier / SEBASTIEN NOGIER (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El 100% segur per a la salut és no fumar. ¿Però què es pot fer per ajudar els fumadors a deixar l’hàbit? Aquest ha sigut l’argument que han esgrimit els 200 metges i científics que s’han reunit aquest divendres a The E-Cigarette Summit a Londres. En un debat que divideix la comunitat mèdica, els participants en aquest congrés han esquivat les discrepàncies entre postures més o menys restrictives per concloure que, tot i que el vapeig no és una pràctica de risc 0, sí que és menys perjudicial que el tabac tradicional i un mètode per ajudar aquells que volen deixar-lo.

Reduir el mal és el terme que utilitzen aquests experts, que han volgut traslladar al conjunt de la societat un missatge clar: «Els cigarrets electrònics són només per a persones fumadores. No per als no fumadors». Així ho ha emfatitzat Maciej L. Goniewicz, professor d’Oncologia del Roswell Park Comprehensive Cancer Center de Nova York, que ha insistit en la importància de transmetre bé aquesta idea. «La millor opció és deixar de fumar. I els cigarrets electrònics hi ajuden. Són un substitut de menor risc que el tabac», ha afirmat.

En aquesta línia s’ha presentat l’últim informe Cochrane sobre l’ús dels cigarrets electrònics com a mètode per deixar de fumar. La professora de la Universitat d’Oxford i membre del grup de treball de l’informe, Jamie Hartmann-Boyce, ha explicat que l’anàlisi de 78 investigacions realitzades als EUA, al Regne Unit i a Itàlia que recullen dades de 22.052 adults fumadors han permès concloure que «tenen més probabilitats de deixar de fumar almenys durant sis mesos aquells que utilitzen cigarrets electrònics que els que utilitzen altres mètodes, com pedaços o xiclets». «De cada 100 persones que els utilitzen per deixar de fumar, entre 9 i 14 deixaran de fumar», ha apuntat la investigadora, que ha admès que els vapejadors no són un mètode infal·lible.

Els experts han reconegut també que encara no hi ha dades ni estudis dels efectes del vapeig en la salut a llarg termini. A curt i a mitjà termini, l’informe Cochrane apunta que és «incert si existeix diferència entre els efectes indesitjats del cigarret electrònic comparats amb altres teràpies», tot i que «hi ha algunes evidències d’efectes indesitjats poc greus i en un baix nombre [de persones] que van ser més habituals entre vapejadors». Aquests efectes indesitjats van ser irritació de coll, mal de cap, tos i malestar general. 

No és fútil que aquest debat s’hagi celebrat al Regne Unit. Mentre que a Espanya el Ministeri de Sanitat planeja equiparar els cigarrets electrònics al tabac tradicional en l’anunciat Pla de Prevenció del Tabaquisme 2021-2025, que ja va amb retard en la seva aplicació, al Regne Unit les autoritats sanitàries contemplen el vapeig com un instrument per ajudar els fumadors a deixar de fumar. I així ho planegen incloure en les polítiques de salut pública per eliminar el tabaquisme.

Notícies relacionades

Sobre la taula, el debat sobre la regulació d’aquests productes. Els científics reunits en l’E-Cigarette Summit han descartat prohibir-lo perquè consideren que seria contraproduent. «Si prohibim els vapejadors augmentarà l’ús del tabac convencional i obrirem la porta a productes il·lícits», ha alertat Jasmine Khouja, investigadora de la Universitat de Bristol. «Si no prohibim el tabac, introduïm opcions per reduir el seu ús», ha defensat Alan Bobbis, professor de Toxicologia en l’Imperial College de Londres, que ha assegurat que «hi ha menys elements tòxics en els vapejadors que en el cigarret convencional». «Si el vapeig ajuda a deixar de fumar, ha de ser una opció per als fumadors», ha insistit.

Sí que han apressat a incrementar el control per evitar l’accés dels menors als cigarrets electrònics, un fenomen que s’ha incrementat recentment.