Es disparen els joves que fumen cigarrets electrònics, els han provat un de cada dos

Fa dos anys havien vaporejat alguna vegada el 20% dels adolescents, ara, el 48%

El 82% dels estudiants d'entre 14 i 18 anys ha jugat amb videojocs l'últim any

Una dona exhala vapor d’un cigarret electrònic, ahir, a Londres.

Una dona exhala vapor d’un cigarret electrònic, ahir, a Londres. / REUTERS / NEIL HALL

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Els cigarrets electrònics, malgrat que els experts avisen que són perjudicials per a la salut, s’estan estenent entre els joves espanyols. La macroenquesta sobre l’ús de drogues en ensenyaments secundaris, Estudes 2018-2019, presentada aquest dimarts, avisa que gairebé un de cada dos joves d’entre 14 i 18 anys (la població estudiada) ha provat alguna vegada els nous dispositius associats al tabac (el 48,4%), quan fa dos anys havien vaporejat alguna vegada un de cada cinc (el 20%).

 

Es tracta d’un «increment notable» que constitueix una verdadera «alerta de salut pública», segons la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo. Per aturar-la, el Ministeri ha llançat una campanya informativacampanya informativa en la qual s’equiparen tots els tipus de tabac i s’avisa que fumar, ja sigui en pipa d’aigua, cigarret convencional o electrònic «et lliga i et mata». Així mateix, Sanitat estudia endurir la llei del tabac, per restringir la publicitat, venda i el consum d’aquests productes, igual com la Generalitat.

 

L’enquesta Estudes mostra que el consum de cigarrets electrònics està més estès entre els nois i sobretot entre els que ja fumen tabac, en què supera el 75%. A més, davant l’argument dels defensors del vaporeig –entre els quals també hi ha metges– com un instrument útil per abandonar progressivament la nicotina, únicament el 9,7% dels estudiants assenyala que s’ha passat als nous dispositius per deixar de fumar.

El cànnabis, fàcil d’adquirir

A això s’uneix al fet que el consum de cànnabis a través de cigarrets electrònics ha augmentat de l’1,8% el 2016 al 5,4% el 2018. I és que la marihuana continua sent la droga il·legal més consumida. El 33% dels joves l’han provat alguna vegada i gairebé el 20% l’últim any. Amb l’afegit que persisteix la consideració del tabac com més perillós que el cànnabis, que un 68% opina que és fàcil d’adquirir, malgrat que està prohibida la seva venda. Finalment, en aquest àmbit destaca un augment de gairebé un punt en dos anys del percentatge de joves que fumen diàriament (del 8,8% al 9,8%).

L’enquesta, d’altra banda, assenyala que el consum d’alcohol, la droga més consumida, continua sent en nivells elevats (ja que el 77,9% ho ha provat alguna vegada). L’hàbit de beure de manera habitual ha descendit del 67% al 58% des del 2016, però cada vegada més enquestats confessen haver-se emborratxat l’últim mes (el 24,3% davant el 21,8% de l’última onada de l’enquesta), confirmant-se així la tendència a l’alça del consum en forma de consum compulsiu.

Menys cocaïna i més videojocs

Com a dada positiva, el sondeig mostra que la cocaïna ha caigut al seu mínim històric: menys de l’1% dels adolescents diu haver-la consumit l’últim mes.

Notícies relacionades

Estudes també pregunta per les anomenades addiccions sense substància. Així, recull per primera vegada l’afició alsvideojocs, que, com ja s’intuïa, és molt alta: el 82,2% dels enquestats diu haver jugat alguna vegada l’últim any. Concretament el 47,9% a eSports i el 37% n’ha sigut espectador.

Així mateix, un 24% ha jugat apostant-hi diners, el 22% en jocs presencials com ara loteries i quinieles i el 10% ‘online’, sobretot en apostes. La tendència és a l’alça, tot i que les dades detallades de les anomenades addicions comportamentals són motiu d’un altre estudi específic que Sanitat presentarà ben aviat. En qualsevol cas, segons aquest sondeig, l’ús compulsiu d’internet s’ha estabilitzat en un 20%.