ADDICCIONS

Espanya declara la guerra al vaporeig

Sanitat es posa del costat de les organitzacions mèdiques que avisen que el cigarret electrònic genera addicció i és tòxic

Una part de la comunitat científica considera que aquests dispositius són útils per abandonar l'addicció al tabaquisme

zentauroepp24519487 cigarrillo electronico180124172133

zentauroepp24519487 cigarrillo electronico180124172133 / SEBASTIEN NOGIER

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Mentre la Casa Blanca estudia com prohibir els cigarrets elèctricscigarrets elèctrics de sabors després que hagin mort sis dels seus usuaris i emmalaltit centenars de persones als EUA, a Espanya s’està emetent un anunci que avisa els fumadors que el tabac, en totes les seves formes, ja sigui en cigarret convencional, electrònic, pipa d’aigua o  ’vapeador’, lliga i et mata. El Ministeri de Sanitat es posiciona així del costat de les associacions mèdiques que consideren que els nous dispositius de consum de nicotina produeixen addicció i tenen efectes nocius per a la salut, malgrat que una part de la comunitat científica creu que constitueixen una eina útil perquè els fumadors més enganxats aconsegueixin deixar enrere aquest hàbit tòxic.

El perill dels nous dispositius és que la indústria els presenta com a menys perjudicials, i aquesta idea ha calat. De fet, segons l’avanç de l’enquesta ‘Estudes’ del Ministeri de Sanitat, només el 34% delsjoves entre 14 i 18 anys pensen quevaporejar pot ocasionar «bastants problemes de salut». Per això, si fa tres anys fumava cigarrets electrònics o pipes d’aigua un de cada cinc estudiants, l’any passat aquesta xifra va pujar fins a pràcticament la meitat, la qual cosa preocupa les autoritats sanitàries. De fet, Sanitat estudia endurir la llei del tabac, per restringir la publicitat, la venda i el consum d’aquests productes. També la Generalitat vol equiparar-losGeneralitat  als cigarrets convencionals, amb prohibicions en més espais i limitacions publicitàries, en la nova lleid’addicions.

La publicitat disfressada

Notícies relacionades

És el que fa temps que demana el Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme, format per desenes d’organitzacions mèdiques, així com el Consell Assessor del Tabaquisme català. El seu president, Joan Ramon Villalbí, assenyala que hi ha una «llacuna» important des del punt de vista comunicatiu, que ha provocat que «la publicitat del tabac hagi reaparegut disfressada», que s’ha de corregir com més aviat millor. En aquest camí, que Sanitat faci un «intent de comunicar» que els nous dispositius de consum de nicotina «tenen incerteses i generen addicció», segons la seva opinió, és un «pas important».

No obstant, la campanya de Sanitat ha generat controvèrsia. L’Associació Espanyola d’Usuaris de Vaporitzadors Personals (Anesvap) i la Unió de Promotors i Empresaris del Vaporeig (UPEV) consideren que«confon»la societat, al no esmentar que els nous dispositius poden ser útils per abandonar el tabaquisme. Comparteix aquesta opinió l’Organització de Metges en Recolzament del Vaporeig i la Plataforma per la Reducció de Danys per TabaquismePlataforma per la Reducció de Danys per Tabaquisme, formada també per sanitaris i científics, que creu que igualar tots els consums «confon l’opinió pública i impedeix el desenvolupament i el coneixement d’alternatives que científicament han demostrat una gran reducció de la toxicitat, que produeixen menys mal i que han demostrat la seva eficàcia en la lluita contra el tabaquisme en països on el seu ús està més avançat», segons explica el seu portaveu, el doctor Fernando Fernández Bueno.