TikTok, demandada per posar en risc els menors

  • L’estat d’Indiana denuncia que l’aplicació crea addicció entre els joves i que promou contingut nociu

  • El fiscal general de l’estat també denuncia que la plataforma podria estar compartint dades amb el Govern xinès

TikTok, demandada per posar en risc els menors
2
Es llegeix en minuts

L’estat d’Indiana (Estats Units) ha interposat dues demandes contra l’aplicació de vídeos TikTok, propietat de l’empresa xinesa ByteDance. La primera demanda acusa la plataforma d’utilitzar un algoritme que està dissenyat per crear addicció en els usuaris joves i que promou continguts «nocius» que no són apropiats per a la seva edat. La segona demanda alerta que l’aplicació podria estar permetent al Govern xinès accés a les dades dels usuaris per a missions d’espionatge.

En un comunicat emès aquest dijous, el fiscal general d’Indiana, el republicà Todd Rokita, assenyala que els algoritmes de TikTok serveixen «abundant contingut que mostra alcohol, tabac i drogues, contingut sexual, nus i temes suggestius» a usuaris joves a partir de 13 anys. Rokita també denuncia que l’aplicació viola la llei estatal al no informar els usuaris que el Govern del Partit Comunista Xinès podria utilitzar el seu poder per obligar ByteDance a facilitar-li dades d’usuaris.

La companyia, per la seva banda, afirma que «la seguretat, privacitat i protecció de la nostra comunitat és la principal prioritat». «Construïm benestar per als joves en les nostres polítiques limitant funcionalitats segons l’edat, oferint eines i recursos als pares i continuem invertint en noves maneres de disfrutar del contingut amb base en l’edat o la comoditat de les famílies», va explicar la companyia després de la publicació d’aquestes demandes.

Litigi obert

Notícies relacionades

En aquests moments, TikTok s’enfronta una creixent oposició als Estats Units en diversos estats i l’Exèrcit està prohibint el seu ús en dispositius governamentals. El 2019, com a part de la seva estratègia d’augment de la pressió cap a la Xina, el llavors president dels Estats Units, Donald Trump, va donar un ultimàtum a TikTokperquè traspassés les seves operacions a empreses nord-americanes si no volia ser prohibit al país, tot i que al final no es va produir i actualment l’aplicació continua sent propietat xinesa.

Al juliol, el Comitè d’Intel·ligència del Senat dels Estats Units va demanar a la Comissió Federal de Comerç investigar si les autoritats xineses estan accedint a dades d’usuaris nord-americans mitjançant l’aplicació TikTok. El president del comitè, Mark Warner, i el vicepresident, Marco Rubio, van instar la comissió a estudiar amb detall l’ús que enginyers i funcionaris xinesos podrien fer de les dades obtingudes per TikTok i l’empresa propietària, la també xinesa ByteDance.