Secció recomanada per

Xarxes socials

TikTok, acusat de vigilància i recopilació de dades confidencials

Un representant de la Comissió Federal de Comunicacions dels Estats Units ha escrit un text a Twitter apel·lant als CEO d’Apple i de Google perquè eliminessin l’app

TikTok, acusat de vigilància i recopilació de dades confidencials
2
Es llegeix en minuts
Judit Bertran
Judit Bertran

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La xarxa social TikTok, una de les preferides entre els joves, és famosa entre els usuaris per la interacció de vídeos i ‘trends’. Però aquesta emergent aplicació podria tenir un rerefons més fosc i recargolat conforme a la digitalització i el poder que té aquesta: l’obtenció de dades personals confidencials.

Un representant de la Comissió Federal de Comunicacions dels Estats Units, Brendar Carr, ha escrit un text a Twitter apel·lant als CEO d’Apple, Tim Cook, i de Google, Sundar Pichai, perquè eliminessin l’app TikTok després de «presentar un risc de seguretat nacional a causa de la quantitat de dades que acumula, combinada amb l’aparent facilitat amb la qual Beijing (Xina) està accedint a aquests dada», comenta Carr.

A la carta, comenta que TikTok seria una espècie de «pell d’ovella» que amaga una intenció d’obtenir dades confidencials sota l’aparença de la publicació i interacció entre els vídeos dels usuaris.

Així doncs, les regles de la plataforma «segueixen un patró de conducta que facilita l’accés dels usuaris de Beijing a les dades d’aquells que resideixen als Estats Units», explica Carr. Per això, ha demanat a Apple i Google que retiressin l’aplicació dels seus sistemes operatius. «TikTok no és el que sembla ser a la superfície», comenta el representant «En essència, TikTok funciona com una sofisticada eina de vigilància que recopila grans quantitats de dades personals i confidencials».

Punt de mira dels EUA

Notícies relacionades

El problema també té origen en el fet que els empleats de la plataforma als Estats Units no poden accedir a les esmentades dades, per tant han de deixar-ho en mans dels treballadors de la Xina. Aquesta privacitat i possible fractura de la seguretat nacional està en el punt de mira de l’actual president dels Estats Units, Joe Biden, i ho va estar en el de l’expresident Donald Trump.

Trump ja va posar una data límit a TikTok per trobar un comprador als Estats Units, però després de diverses trobades amb els responsables de Microsoft i Oracle, el govern del país nord-americà va proclamar a Biden sense haver tancat l’assumpte. Però l’equip de l’actual president ha posat noves normes de regulació a principis d’any que suposarien més capacitat de vigilància sobre aplicacions com TikTok, que poden suposar un risc a la seguretat nacional del país.