Aquest dijous

La jutge deixa en llibertat provisional la dona que va provocar l’aterratge forçós al Prat

  • La magistrada de guàrdia del Prat de Llobregat li ha retirat el passaport, li ha prohibit sortir del país i l’obliga a personar-se diàriament en els jutjats

  • La dona s’ha acollit al dret de no declarar i s’enfronta a un delicte de desordres públics i d’afavorir la immigració il·legal

La jutge deixa en llibertat provisional la dona que va provocar l’aterratge forçós al Prat

NACHO DOCE / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
EFE

La jutge de guàrdia del Prat de Llobregat ha deixat en llibertat provisional la dona embarassada que ahir va forçar un aterratge d’emergència a l’aeroport del Prat (Barcelona) fent veure que estava de part, segons ha explicat en un comunicat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La magistrada li ha retirat el passaport, l’obliga a quedar-se a Espanya i comparèixer cada dia als jutjats del Prat de Llobregat fins que se celebri el judici. De fet, la dona s’ha negat a declarar davant la jutge de guàrdia i s’enfronta a dos delictes: desordres públics i afavorir la immigració il·legal a Espanya. Mentrestant, prossegueix la recerca dels 12 immigrants que continuen fugits després de saltar de l’avió.

La dona va provocar l’aterratge forçós al Prat d’un avió que cobria el trajecte entre Casablanca i Istanbul fingint haver trencat aigües en ple vol, una situació que 27 passatgers van aprofitar per saltar a la pista i fugir per entrar irregularment en territori espanyol. Tretze dels passatgers que van saltar de l’avió van ser interceptats per les forces de seguretat i cinc van continuar el viatge en avió, mentre que als dotze restants se’ls ha tramitat el procés d’inadmissió per retornar-los al Marroc, després de comprovar-se que no disposen de documentació que els permeti quedar-se a Espanya.

Dos dels passatgers que van aconseguir fugir van ser detinguts ahir, un d’ells pels Mossos d’Esquadra fora de l’aeroport i l’altre per la Guàrdia Civil dins de les instal·lacions aeroportuàries. Tots dos van ser traslladats a les dependències policials de l’aeroport, mentre que les forces de seguretat mantenen el dispositiu per localitzar i detenir els altres 12 migrants fugits.

Presumptes delictes

Notícies relacionades

Els fets van ocórrer dimecres. Fonts de la Delegació del Govern han explicat que l’avió –de la companyia Pegasus, amb 228 passatgers a bord i que tenia destí previst a Istanbul (Turquia)– havia demanat aterrar a Barcelona a les 4.30 hores per atendre la suposada emergència mèdica. Una dona embarassada havia assegurat que havia trencat aigües i, a més, que tenia forts dolors abdominals. En aquell moment, es va activar el protocol habitual en aquests casos i van acudir a la pista dues patrulles de la Guàrdia Civil, una de la Policia Nacional i els serveis mèdics. Al desembarcar la dona, un grup de 28 persones van sortir a la carrera de l’avió per intentar fugir.

Per la seva banda, van traslladar la dona i la van atendre a l’Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat), però no li van trobar «indicis d’estar de part», per la qual cosa li van donar l’alta i va ser detinguda per un presumpte delicte de desordres públics al suposadament fingir que estava a punt de donar a llum, tot i que no es descarta que la investiguin per organització criminal de tràfic d’éssers humans, segons les fonts consultades per aquest diari. Ara el cas se li assignarà al Jutjat d’Instrucció número 4 del Prat, que pot tornar a avaluar la situació de la dona. De moment, l’acusen d’un delicte de desordres públics i un altre d’afavorir la immigració il·legal.