Procedent del Marroc

Una dona fingeix posar-se de part en un avió per ajudar a fugir 28 migrants al Prat | Vídeo

Les forces de seguretat han localitzat ja la meitat dels que havien escapat per la pista de l’aeròdrom i en busquen 14 més que no han pogut ser interceptats

Una dona fingeix posar-se de part en un avió per ajudar a fugir 28 migrants al Prat | Vídeo

NACHO DOCE / REUTERS

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un total de 28 migrants han escapat aquest dimecres a la matinada d’un avió procedent de Casablanca (el Marroc) després d’una falsa emergència pel part d’una dona que, prèviament, n’ha provocat l’aterratge forçós a l’aeroport del Prat, a Barcelona. Les forces de seguretat han localitzat ja la meitat dels que havien fugit per la pista de l’aeròdrom.

Fonts de la Delegació del Govern han explicat que l’avió de la companyia Pegasus, amb 228 passatgers i que tenia destí previst a Istanbul, a Turquia, va demanar aterrar a Barcelona a les 4.30 hores per atendre la suposada emergència mèdica. En concret, que una dona embarassada podria haver trencat aigües i, a més, tenia forts dolors abdominals. En aquell moment, es va activar el protocol habitual en aquests casos i van anar a la pista dues patrulles de la Guàrdia Civil, una de la Policia Nacional i els serveis mèdics. Al desembarcar la dona, un grup de 28 persones van sortir a la carrera de l’avió per intentar fugir.

El vol va enlairar-se de Casablanca a la 1.10 hores i tenia previst aterrar a la ciutat turca a les 7.55 hores. Com a conseqüència del seu aterratge a Barcelona va acabar arribant a les 12.10 hores. L’avió es va desviar de la seva trajectòria i es va dirigir a la capital catalana quan ja havia sobrepassat les Illes Balears.

Els agents a la pista van interceptar 14 persones, inclosa la dona embarassada: cinc van ser tornats a l’avió, al ser convençuts perquè ho fessin i després de l’acceptació per part del personal de l’avió de la seva tornada, segons fonts oficials, i a vuit se’ls va iniciar un procés d’inadmissió i retorn.

Presumptes desordres públics

Per la seva banda, van traslladar la dona i la van atendre a l’Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat), però no li van trobar «indicis d’estar de part», per la qual cosa li van donar l’alta i va ser detinguda per un presumpte delicte de desordres públics al suposadament fingir que estava a punt de donar a llum, tot i que no es descarta que la investiguin per organització criminal de tràfic d’éssers humans, segons les fonts consultades per aquest diari. No consta que cap dels immigrants, a qui es va acomodar en unes estades especials a la zona de trànsit de l’aeroport, s’hagi resistit a l’acció policial, més enllà de córrer per la pista per escapar-se. El seu destí més probable, si no es queden en aquesta zona de l’aeròdrom, serà un centre d’estada d’estrangers.

Els Mossos d’Esquadra es van incorporar a l’operatiu per buscar els altres 14 passatgers que van baixar de l’aeronau i que els agents no van poder interceptar a la pista de l’aeroport. Dues patrulles els segueixen la pista als voltants de l’aeroport. Pel que sembla, un conductor va veure que travessaven una carretera. En els casos d’inadmissió haurà de ser la mateixa companyia aèria la que es faci càrrec dels migrants, segons el protocol establert per a aquests casos.

L’antecedent

Notícies relacionades

Es tracta d’un cas de característiques similars al de fa un any, el 5 de novembre del 2021, a l’aeroport de Palma de Mallorca. En aquest cas, 22 passatgers marroquins d’un vol d’Air Arabia entre Casablanca i Istanbul (igual que el de Barcelona d’aquest dimecres) que havia aterrat d’emergència a Son Sant Joan per una suposada urgència mèdica es van escapar de l’avió per entrar a Espanya de manera il·legal. Els migrants van increpar i van atemorir el personal de l’avió, que va arribar a témer un esclat de violència. Aquesta situació va portar el comandant a deixar les portes de l’aeronau obertes, mentre esperava que s’autoritzés la seva sortida de Palma després de proveir-se

Una dotzena d’aquests passatgers, inclòs el fals viatger indisposat, van acabar sent detinguts. L’incident, inèdit fins aleshores a Espanya, va obligar a tancar les instal·lacions durant més de quatre hores. En el cas del conegut com a ‘avió pastera’ de Palma de Mallorca, la investigació ja està tancada amb els implicats processats per delictes de sedició i coaccions. La jutge va considerar que hi havia «tota una sèrie d’indicis» que permetien considerar que hi va haver un «pla preconcebut» que consistia a simular i provocar una suposada malaltia greu d’un passatger i aprofitar la resta de persones per a «emprendre la fugida i infringir les normes espanyoles sobre entrades de persones a Espanya».