Palma

Els migrants que es van escapar d’un avió a l’aeroport de Palma van amenaçar la tripulació per poder sortir

Després del desallotjament del fals malalt, diversos passatgers van intimidar el personal i van acabar sortint per la força de l’aparell

Els migrants que es van escapar d’un avió a l’aeroport de Palma van amenaçar la tripulació per poder sortir
2
Es llegeix en minuts

Els migrants marroquins que es van escapar de l’avió a l’aeroport de Palma van intimidar la tripulació per aconseguir escapar, segons reflecteix la interlocutòria de la jutge que va decretar l’ingrés a presó de 12 dels acusats. Fonts coneixedores del seu contingut han confirmat que el comandant va decidir no tancar la porta de l’aeronau oberta davant les amenaces d’una part del passatge, d’acord amb les indagacions policials. Després de més de mitja hora de molta tensió a bord, el grup de 21 fugitius van acabar escapant a empentes. Aquest ús de la força justifica en part la imputació de sedició que pesa sobre els acusats.

El relat de l’ocorregut des que l’avió d’Air Arabia Maroc va aterrar a Son Sant Joan divendres a la tarda per una suposada emergència mèdica avala també les sospites que tot formava part d’un pla organitzat amb temps. Quan l’aeronau, que cobria la ruta entre Casablanca (Marroc) i Istanbul (Turquia), va arribar a Mallorca i el fals malalt va ser traslladat en ambulància a Son Llàtzer, alguns dels passatgers van demanar a la tripulació poder baixar a les pistes. Deien que volien fumar, però tot apunta que pretenien ja sortir de l’aparell per fugir.

La negativa de la tripulació a deixar-los sortir va fer que la tensió anés en augment. Els migrants van increpar i van atemorir el personal de l’avió, que va arribar a témer un esclat de violència. Aquesta situació va portar el comandant a deixar les portes de l’aeronau obertes, mentre esperava que s’autoritzés la seva sortida de Palma després de proveir-se.

Notícies relacionades

La fuga es va produir uns tres quarts d’hora després de l’evacuació del malalt. L’avió no estava vigilat per les forces de seguretat i, de sobte, un nombrós grup de passatgers va sortir a empentes. Una treballadora va mirar de contenir-los, però li van passar per damunt i 21 persones van acabar sortint per la força de l’aparell. Van començar a córrer per les pistes i van saltar una tanca pròxima per poder sortir del recinte aeroportuari.

La jutge ressalta en la interlocutòria, segons les mateixes fonts, la gravetat de la situació. La fuga va obligar a tancar l’aeroport durant tres hores, per la qual cosa desenes de vols van ser desviats o cancel·lats. La magistrada entén que existeix un evident risc de fuga per justificar l’ingrés a presó dels 12 sospitosos que, fins ara, han sigut arrestats per delictes de sedició, desordres públics i afavoriment de la immigració irregular. Les forces de seguretat continuen buscant els altres dotze implicats. Almenys dos d’ells van aconseguir sortir de Mallorca en un barco rumb a Barcelona en les hores següents a l’incident a l’aeroport.