REUTILITZACIÓ

Maresme Circular: avançant cap al residu zero

El Consorci de Residus del Maresme no només gestiona el rebuig, sinó que, a més, promou la reutilització i recuperació de materials amb diverses iniciatives ciutadanes

El Parc Circular Mataró-Maresme és un projecte pioner a Europa

Maresme Circular: avançant cap al residu zero
2
Es llegeix en minuts

No només es tracta de reciclar els residus, sinó també de prevenir i recuperar els materials per evitar consumir més recursos naturals. I per complir amb aquesta missió, neix Maresme Circular, l’ens impulsat pel Consorci de Residus del Maresme, que aglutina tots els principis, accions, activitats i missatges per promoure l’Economia Circular a la comarca.

En un context d’escalfament global i d’intens debat cap al decreixement i a favor de la preservació del Planeta, l’Economia Circular cobra un gran protagonisme. Tornem al model de reutilitzar, reparar i, sobretot, evitar consumir més recursos. I aquesta és la línia d’actuació que precisament promou el Consorci de Residus del Maresme, amb iniciatives tan útils com ambicioses com són el Pla de Prevenció de Residus Municipals del Maresme, la construcció del futur Parc Circular Mataró-Maresme o els projectes educatius que porten aquest missatge als centres escolars de la zona.

D’aquesta manera, el Consorci s’ha convertit ja en un agent transformador de la gestió dels residus a la comarca i ara, sota la marca Maresme Circular, es llança amb més força no només a gestionar els residus de la comarca, sinó també a influir en la seva prevenció.

Nau capitana

Una de les naus capitanes d’aquest gran projecte és el Parc Circular Mataró-Maresme. Es tracta d’un projecte pioner a Europa que neix amb la voluntat de promoure la reparació i reutilització de materials i productes per reduir la producció del rebuig. Es focalitzarà en activitats de tipus industrial i tecnològic, amb empreses d’iniciativa privada que tinguin en compte l’economia circular dins del seu model de negoci.

D’aquesta manera, les empreses privades que formin part del Parc Circular Mataró-Maresme podran accedir a un lloguer de llarg termini en condicions econòmiques avantatjoses, així com la possibilitat de generar simbiosi en determinats fluxos entre les empreses implantades al parc o el mateix Consorci de Residus del Maresme, entre altres avantatges.

A causa de la troballa de restes arqueològiques d’una vil·la romana i una necròpolis associada, es va haver d’aturar el procés de construcció d’aquest recinte, però s’espera reprendre la licitació a principis d’any perquè obri portes el 2024.

Notícies relacionades

La particularitat del Parc Circular Mataró-Maresme rau a unificar en un mateix espai les iniciatives empresarials amb serveis per a la ciutadania, tots ells enfocats en l’Economia Circular. Així, explicarà amb l’espai Refer, que englobarà un conjunt de serveis gratuïts per a la ciutadania destinats a la reducció de residus: servei d’assessorament per a l’autoreparació en diferents àmbits (informàtica i aparells electrònics, fusteria i mobiliari, bicicletes, tèxtil, bricolatge domèstic, etc.), tallers i xerrades, a més d’actuacions d’inclusió social de col·lectius en risc.

Comptarà també amb una botiga de segona mà, una ‘scrapstore’ per fer ‘upcycling’, horts comunitaris, un servei de vaixelles reutilitzable i una biblioteca de les coses.