Malestar

Singlot: què el causa i com alleujar-lo

Com treure el singlot: el truc definitiu

Els espasmes involuntaris del diafragma que produeixen una respiració interrompuda no són una malaltia, sinó un símptoma que sol donar-se de manera sobtada

Singlot: què el causa i com alleujar-lo
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El singlot són els espasmes involuntaris al diafragma, que produeixen una respiració interrompuda i violenta, i en ocasions comporta soroll. No és una malaltia, sinó un símptoma que sol donar-se de manera sobtada i costa d’eliminar. Hi ha una infinitat de remeis casolans per intentar aturar-lo, però ¿per què es produeix?

Aquest fenomen té lloc quan, de manera sobtada, es contrauen els principals músculs de la respiració (el diafragma i els músculs localitzats entre les costelles), segons explica a Infosalus, la doctora Lucía Diéguez Montes, metge especialista en Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari del Sud-Est (Madrid). «En aquell moment es produeix una ràpida entrada d’aire als pulmons (que produeix el característic so del singlot) i, a continuació, el tancament de la glotis (la vàlvula que separa la laringe i tràquea), cosa que genera un tall de la respiració. Tot aquest procés es produeix en menys d’un segon», relata aquesta especialista.

¿Què ho desencadena?

Hi ha persones amb més tendència a desenvolupar singlot. Hi ha determinades condicions que l’afavoreixen, com algunes que afecten l’esòfag o l’estómac. Per exemple, la presència d’una hèrnia hiatal o de reflux gastroesofàgic. Així mateix, també poden facilitar el desenvolupament de singlot el consum d’àpats copiosos o de begudes amb gas, que produeixen la distensió de l’estómac, així com el consum de productes irritants (com picants, tabac o alcohol).

«També augmenta les probabilitats de patir singlot el consum d’alguns medicaments o les situacions de nerviosisme, especialment si es produeix hiperventilació», afegeix l’experta. En altres ocasions, els episodis de singlot es deuen a alteracions als nervis que participen en el reflex nerviós (nervi vague i nervi frènic entre ells), o en el sistema nerviós central (medul·la i cervell). «Per exemple, el 20% dels pacients amb malaltia de Parkinson presenten episodis repetits de singlot», postil·la.

¿Té solució?

Notícies relacionades

Aquest tipus d’episodis en moltes ocasions cedeixen sols, sense necessitat de realitzar cap maniobra o començar un tractament mèdic, tot i que són molts els remeis casolans que poden funcionar quan l’episodi de singlot és agut, segons l’experta. «Un ensurt pot estimular el nervi vague, que participa en el reflex nerviós causant del singlot, i resoldre l’episodi. També poden ser efectius alguns exercicis respiratoris com aguantar la respiració o fer la maniobra de Valsalva (intentar exhalar aire mentre ens tapem el nas i la boca)», diu la doctora.

Si el singlot dura dies o fins i tot mesos, llavors s’ha de consultar amb un especialista per descartar l’existència d’alteracions i plantejar un tractament mèdic si fos necessari. La doctora Diéguez Montes recorda que a l’úter matern els fetus presenten amb freqüència singlot, cosa que es detecta sovint en les ecografies prenatals, possiblement, com a entrenament dels músculs que participen en la respiració.

Temes:

+Salut