A tot Espanya

La fiscalia fixa criteri per limitar la rebaixa de penes per l’aplicació de la ‘llei del només sí és sí’

  • Només defensaran la rebaixa quan la pena no es trobi dins de la forquilla prevista en la reforma de l’agressió sexual

  • L’última paraula la continuaran tenint els jutges, però d’aquesta manera tots els fiscals al·legaran el mateix davant les Audiències Provincials

La fiscalia fixa criteri per limitar la rebaixa de penes per l’aplicació de la ‘llei del només sí és sí’
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, no ha perdut el temps i si dijous va ordenar obtenir dades de les fiscalies de tot Espanya, aquest dilluns ha dictat el decret pel qual tots els representants del ministeri fiscal donaran una resposta uniforme que garanteixi el principi d’unitat d’actuació a l’hora de revisar sentències fermes derivada de l’entrada en vigor de la llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com a llei del ‘només sí és sí’.

El decret, que compta amb l’acord i les aportacions de la tinenta fiscal del Tribunal Suprem, Ángeles Sánchez-Conde, i els fiscals de Sala en cap de Penal del Tribunal Suprem i davant el Tribunal Constitucional, estableix que no es revisaran les condemnes fermes quan la pena imposada en la sentència sigui susceptible de ser imposada d’acord amb el nou marc legal resultant de la reforma.

Cas a cas

Només serà procedent la revisió quan la pena efectivament imposada excedeixi en abstracte de la que correspondria imposar en aplicació dels preceptes de la nova legislació penal, en compliment del principi de l’Estat de dret que preveu que s’apliqui la legislació més favorable al reu en cada moment.

Cada procediment haurà de ser analitzat individualment, fugint d’automatismes que impedeixin valorar les concretes circumstàncies concurrents en cada cas. En qualsevol cas l’última paraula la continuaran tenint els tribunals i especialment el Tribunal Suprem, que preveu pronunciar-se abans d’un mes sobre els primers casos. De moment, només l’Audiència Provincial de la Rioja ha rebutjat totes les revisions que tenia previstes seguint un criteri similar al que defensarà la fiscalia.

Notícies relacionades

El Tribunal Suprem ja va seguir aquest criteri el 2013 amb la reforma del Codi Penal relativa als delictes contra la salut pública. Va rebutjar revisar la pena de sis anys de presó a un condemnat per tràfic internacional de cocaïna. L’alt tribunal va concloure que si bé la resolució d’instància va imposar al condemnat la pena de sis anys, que conforme al nou marc legal era la màxima, es va valorar que la sanció no resultava «desproporcionada en relació amb el fet enjudiciat», per la qual cosa no se li va rebaixar amb la reforma, informa Europa Press.

El decret, d’obligat compliment per als membres del ministeri fiscal, s’ha dictat per no demorar les pautes concretes per a la revisió de sentències fins a la publicació d’una circular del fiscal general de l’Estat, que s’emetrà una vegada se sotmeti al preceptiu informe de la Junta de Fiscals de Sala, que al ser més membres trigaria més a produir-se.