CRISI PER LA ‘LLEI DEL SÍ ÉS SÍ’

El PSOE esquiva les crítiques a Irene Montero per preservar la coalició

La portaveu demana respecte al Poder Judicial però assumeix que la llei del ‘sí és sí’ és de tot el Govern, després dels retrets d’Iglesias

El PSOE esquiva les crítiques a Irene Montero per preservar la coalició
3
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

Esperar a veure si amaina. El bloc socialista del Govern continua conjurat a guanyar temps perquè afluixi la tempesta política que ha provocat la rebaixa de condemnes a delinqüents sexuals després de l’entrada en vigor de la llei del ‘sí és sí’. Que la pressió es redueixi perquè, com mantenen, el Tribunal Suprem es pronunciï sobre algun cas –una cosa que pot passar en una setmana– i estableixi una doctrina vàlida o perquè altres assumptes en la vida pública centrin l’actualitat i aquesta crisi es difumini.

Mentrestant, és fonamental preservar la coalició amb Unides Podem, no elevar en excés el to contra la ministra d’Igualtat, Irene Montero, i mantenir-se a molta distància de la divisió, cada vegada més profunda, en l’espai a la seva esquerra, patent els últims dies en les crítiques de Pablo Iglesias a Yolanda Díaz.

Aquesta és l’estratègia que com a partit va exhibir aquest dilluns el PSOE. Esperar que tot torni a la normalitat existent abans d’aquest escàndol. La portaveu del partit, Pilar Alegría, va defensar que «la salut del Govern es demostra amb fets» i va donar per fet l’aprovació dels Pressupostos, alhora que va intentar posar l’accent en un dels assumptes amb què Moncloa aspira a tapar el degoteig de reduccions de pena: l’imminent acord amb la banca per ajudar els qui tinguin un crèdit hipotecari en la galopant pujada dels tipus d’interès.

«Les lleis són de tot el Govern»

Ni un retret a Irene Montero més enllà d’insistir en el «respecte» als jutges que és l’únic punt –les crítiques per part del del Ministeri d’Igualtat– on els socialistes han mirat de posar distància. Al contrari, Alegría va recordar que «les lleis són de tot el Govern», malgrat que és conegut que hi va haver ministres com l’extitular de Justícia, Juan Carlos Campo, o l’exvicepresidenta, Carmen Calvo, que van alertar de les deficiències tècniques del text.

La portaveu es va declarar «respectuosa» amb el Poder Judicial però també amb Unides Podem perquè els dos partits, va dir, tenen des del Govern la responsabilitat de «protegir els ciutadans d’aquest país, aprovar lleis transformadores i continuar consolidant l’escut social».

Alegría no va mostrar gens de preocupació pel deteriorament de les relacions entre Díaz i Iglesias, que aquest divendres, sense citar la vicepresidenta segona però en clara al·lusió a ella, va manifestar que «posar-se de perfil quan destrossen una companya no només és miserable i covard, sinó políticament estúpid». La ministra no va voler entrar en «qüestions internes» tot i que sí que va recordar la importància d’anar a les eleccions en una situació de «màxima unitat» per mobilitzar votant progressista majoritari al país.

Notícies relacionades

Per als socialistes és fonamental que Sumar i Podem es presentin junts a les generals perquè només amb aquesta fórmula hi ha garanties de seguir a la Moncloa. I igual d’important és la continuïtat en aquests moments del Govern de coalició perquè sense la formació morada, Pedro Sánchez perdria la seva majoria parlamentària. Per això, tots els missatges públics estan destinats a preservar l’Executiu, no a entrar en una guerra oberta amb Irene Montero que podria posar en perill al conjunt de l’Executiu, malgrat que al partit és un clam la necessitat de canviar ja el text com a gest polític i reconèixer l’error comès. Però Sánchez no té control sobre els ministres morats i la prova és que no els va elegir ell.

Tot i que des de l’Executiu encara s’espera que el president, a més d’esperar que s’aclareixi, s'assegui amb Unides Podem i busqui una solució a la crisi del ‘sí és sí’, que està tenint un enorme mal reputacional per al Govern de coalició i un desgast en termes de vot.