Tornada al col·le a Catalunya:
«Si el meu fill no entra a FP, haurà de seguir a batxillerat: no podem pagar un centre privat»
Més de 20.000 joves no sabran si obtenen una plaça fins a finals de setembre
A només una setmana de l’inici del curs escolar, més de 20.000 joves a Catalunya es troben sense plaça a FP. Aquest any, malgrat l’augment del 34% de les places per a tots els cicles formatius que va anunciar el Departament d’Educació l’abril passat, són molts els alumnes que es troben en la incertesa de no saber què estudiaran i on. Malgrat que les vacants actuals (26.000) són superiors al nombre d’alumnes, molts no poden estudiar el grau que volen, a causa de l’alta demanda d’alguns títols. Des d’Educació confien a omplir totes les vacants orientant als joves perquè es puguin plantejar una altra branca o família professional.
A partir del 14 de setembre s’obre una nova convocatòria amb les places que no s’han cobert en les matriculacions de juny i a què podran optar els joves preinscrits en la primera assignació. Però el problema afegit per a aquest curs escolar és que les classes d’FP, amb l’avenç de l’inici del curs escolar, comencen el dia 7 i fins al dia 21 no tindran una resolució, cosa que implica que no podran començar fins a finals de mes, cas tres setmanes més tard que la resta dels seus companys.
La Mar, el Josep i l’Arnau són tres alumnes que s’han quedat sense plaça. Jessica Girbal, mare de la Mar, explica amb enuig i resignació les dificultats que s’està trobant perquè la seva filla pugui prosseguir a l’FP. La Mar ha acabat aquest juny un grau mitjà d’auxiliar d’infermeria i es proposava continuar amb un grau superior de tècnic de laboratori o d’anatomia patològica, però s’ha quedat sense plaça. Aquesta estudiant de 17 anys resident a Lladó (Alt Empordà) no sap encara què estudiarà. «Per temes de proximitat, teníem l’opció de fer el grau a Girona o a Olot. El problema ens el trobem amb l’assignació de places ja que, de les 20 que s’ofereixen, el 60% de les noves admissions a grau superior van per a batxillerat i per a la via per la qual accedeix la meva filla, que és grau mitjà, només hi ha tres places», explica la seva mare, Jessica Girbal. Aquesta és una de les deficiències que denuncien famílies i centres d’FP: que en l’accés a cicles superiors tenen prioritat els alumnes procedents de batxillerat per davant dels qie venen de grau mitjà.
De batxillerat a grau mitjà
L’Arnau, de 17 anys i també veí de Lladó, s’ha trobat amb un problema similar. L’any passat va començar batxillerat però a mig curs no va voler continuar i es va proposar començar un grau mitjà de sistemes microinformàtics. S’ha trobat que aquest curs Educació ha donat prioritat a l’alumnat procedent de 4t d’ESO. Per tant, l’Arnau, al venir de batxillerat, no va poder accedir per la via de continuïtat i no va obtenir plaça al juny en cap dels centres de Figueres i Banyoles en els quals s’havia preinscrit. La seva mare, Miriam Castillazuelo, explica amb preocupació la situació en la qual es troba el seu fill. «Quan es va quedar sense plaça, des del Departament ens van dir que hi havia places en els cicles d’hostaleria i que també hi havia l’opció de fer el grau per l’Institut Obert de Catalunya (IOC), però coneixent el meu fill, no el matricularé a estudiar ‘online’ ni d’una cosa que no li agrada, perquè sé que l’acabarà deixant», explica. La família valora ara l’opció d’inscriure l’Arnau en un grau mitjà d’activitats esportives en un institut privat. El problema, explica Castillazuelo, és que «això implica una despesa extra, tant en transport com en la matrícula del curs».
El Josep, també de 17 anys i de Castelldefels (Baix Llobregat), va sol·licitar l’accés per al grau mitjà d’electromecànica a centres del Vendrell, Tarragona i el Baix Llobregat, però tampoc ha aconseguit plaça. Ara, al setembre, realitzarà els exàmens de recuperació de les assignatures pendents de primer de batxillerat per passar a segon, en cas de no poder accedir a cap dels centres.
Pilar Antón, mare del Josep, explica que ell té moltes ganes de continuar estudiant i formant-se, però que que el batxillerat no ha sigut per a ell i que per això va optar per canviar-se a un cicle mitjà. Tanmateix, ara esperen l’assignació de les últimes places per veure si podrà començar el que realment li agrada aquest nou curs. «La convocatòria del setembre és per a les places que sobren. Si no entra, haurà de continuar a batxillerat perquè entre el seu pare i jo no li podem costejar un centre privat», lamenta la Pilar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Mobilització del món musical Serrat i Estopa, units per València
- La recuperació d’una estrella blaugrana ¿Què li passa a Salma Paralluelo?
- Abusos sexuals en l’església Primera condemna per pederàstia contra un monjo de Montserrat
- Planificació territorial Més de 40 càmpings es troben en zona inundable
- URBANISME El 32% de ciutats de BCN excedeix la densitat "òptima" per viure
- Els alumnes catalans treuen la millor nota en competència digital
- Juan Roig impulsa 25 milions d’ajuda directa a empreses
- L’aeroport de BCN voreja els cinc milions de passatgers a l’octubre
- El PNB veu "molt complicat" que prosperi la llei fiscal del Govern
- Andreu Navas, nou director de l’Agència Tributària de Catalunya