Educació

L’històric institut municipal Miquel Biada de Mataró passa a ser de la Generalitat

El centre, de 1.300 alumnes i en el qual s’imparteix ESO, batxillerat i 15 cicles professionals de formació professional, s’integrarà a la xarxa pública de la conselleria d’Educació

L’històric institut municipal Miquel Biada de Mataró passa a ser de la Generalitat

Ayuntamiento de Mataró

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’històric institut Miquel Biada de Mataró (el Maresme), fins ara de titularitat municipal, passarà a la xarxa de centres públics de la Generalitat.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i l’alcalde de Mataró, David Bote, han presentat avui dimecres l’acord pel qual el centre, de 1.300 alumnes i en el qual s’imparteix ESO, batxillerat i 15 cicles professionals de formació professional (FP), passarà a la xarxa pública de la conselleria d’Educació.

El context

L’embrió de l’actual institut és l’Escola d’Arts i Oficis, creada el 1866 per formar els joves de Mataró i de la comarca, a la qual més tard es van incorporar els estudis d’FP i que el 1968 va comptar amb un nou edifici, seu actual de l’institut.

Per això, el conseller ha destacat que l’institut Miquel Biada «ha format moltes generacions de joves de Mataró i de la comarca del Maresme».

Com en els 10 casos precedents de canvi de titularitat de centre educatiu des que el 2019 va entrar en vigor la normativa que ho possibilita, el pas del Miquel Biada a la xarxa de la Generalitat ha sigut objecte d’estudi per part de la conselleria d’Educació.

A l’avaluar el canvi de titularitat, es va veure «que el Miquel Biada complia els tres requisits necessaris, que són necessitats d’escolarització, comptar amb unes bones instal·lacions i l’aprovació per part del consell escolar», ha indicat el conseller.

Quant a les necessitats d’escolarització, l’institut «les compleix al 100%» ja que compta amb 1.300 alumnes i imparteix ESO, batxillerats i «una gran oferta de 15 cicles d’FP» que «té molt valor a la comarca», ha concretat Cambray.

Quant a les instal·lacions, el conseller ha dit que «són bones i es mantenen bastant bé malgrat que tenen més de 50 anys», alhora que ha aplaudit l’acord del consell escolar per demanar el canvi de titularitat.

En virtut del conveni firmat entre totes dues administracions per fer efectiu el canvi de titularitat, el personal docent que tenia plaça fixa en el centre educatiu passa a ser personal laboral fix del Departament d’Educació i «se’n mantindrà el càrrec fins a la jubilació» ha dit el conseller.

El projecte educatiu

Sobre el projecte educatiu de l’institut, Gonzàlez-Cambray n’ha confirmat la continuïtat, ja que seguirà «tot el claustre de professors» i la fins ara directora, Teresa Comas, passarà a ser cap d’estudis, mentre que Jaume Arcos «una persona molt coneixedora de la comarca i amb arrels al Maresme» serà el nou director.

Així mateix, Cambray ha confirmat que a partir d’avui avançaran per ampliar l’oferta d’FP a Mataró i a la comarca, per a la qual cosa comptaran amb espais d’ús municipal.

Una ampliació a FP que ja ha començat i el curs vinent l’oferta passarà de 51 a 54 grups amb un nou cicle de grau bàsic en Manteniment i rehabilitació d’edificis i l’augment de l’FP de grau mitjà d’Obres d’interior i rehabilitació, ha informat la conselleria.

També s’ha ampliat l’oferta d’FP inicial de tres a cinc perfils, amb els nous perfils d’Auxiliar de restauració i cuina i Auxiliar en centres sanitaris, ha afegit Educació.

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’alcalde de Mataró ha agraït la implicació de la conselleria i de l’equip directiu per «fer possible el canvi de titularitat de l’institut» que «a partir d’ara rep un nou impuls» i podrà «superar algunes limitacions» en un projecte amb què volen continuar col·laborant.

Llegeix totes les notícies de Mataró a EL PERIÓDICO Mataró