Sanitat

Metges cubans per a la sanitat pública italiana

  • La regió de Calàbria anuncia que reclutarà uns 500 professionals de l’illa caribenya per ajudar a suplir la falta de personal

Metges cubans per a la sanitat pública italiana

El Periódico

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Metges cubans per fer front a l’extraordinari dèficit de professionals del sector a la regió italiana de Calàbria. Aquesta és la recepta per la qual ha optat el Govern regional, actualment en mans d’una coalició de dretes i que ha demanat a Cuba l’enviament de gairebé 500 doctors per suplir la seva falta de personal.

L’inèdit anunci ha sigut realitzat pel governador calabrès, Roberto Occhiuto, que ha explicat que es va arribar a la decisió després que «diverses convocatòries» de places per reposar els metges absents «hagin quedat desertes». «No hi ha prou metges als nostres hospitals. No hi ha prou metges a Itàlia. Totes les regions (del país) estan fent el possible per reclutar-los, i no ho estan aconseguint», ha argumentat Occhiuto.

«¿Què hem de fer? ¿Tancar els hospitals? ¿Tancar els serveis d’urgències?», ha continuat, a l’explicar que per aquesta raó ha firmat un acord amb el Govern cubà. Un pacte que preveu l’enviament de fins a 497 metges de diferents especialitats, que començaran a arribar a la regió a partir d’aquest setembre, ha precisat Occhiuto. Els metges cubans rebran un sou i les seves despeses de trasllat seran pagades per Calàbria, ha informat, per la seva banda, la premsa italiana.

L’ajuda en temps de covid

Cuba manté personal mèdic en diversos països al món. A Itàlia, les brigades mèdiques cubanes van adquirir fama el març del 2020 quan, en els dies del traumàtic inici de la pandèmia de la SARS-CoV-2 a Itàlia, el Govern cubà va ser un dels primers a anunciar l’enviament de doctors a la Llombardia, una de les regions més afectades. A continuació, també la regió del Piemont, sempre al nord del país, va rebre l’ajuda de metges procedents de l’illa caribenya.

En veritat, no és la primera vegada que Itàlia opta per solucions extraordinàries davant la seva falta de personal mèdic, una situació que, com en el cas d’Espanya, s’ha agreujat amb la pandèmia. Ja el 2019, dues regions italianes, el Vèneto i Molise, van anunciar un pla per reposar el personal absent amb metges jubilats destinant-los a hospitals públics. No obstant, també a causa d’alguns obstacles jurídics, aquesta proposta no va obtenir els resultats esperats.

Una de les causes de l’escassetat de personal mèdic a Itàlia són les retallades posades en marxa després de les crisis econòmiques que es van succeir a Itàlia després del 2007. En paral·lel, també ha colpejat el sector el fet que molts joves metges han emigrat aquests anys a altres països –per exemple, a Alemanya– on tenen salaris més alts i millors condicions laborals.

Tot i que tampoc el sistema de formació italià hi ha ajudat. La raó és que les universitats que ofereixen els cursos d’especialització només accepten un nombre limitat d’estudiants cada any.

Tot i així, l’anunci sobre els doctors cubans ha provocat també la indignació de molts metges que treballen a Calàbria, que van afirmar que els especialistes locals estan obligats a treballar en situacions difícils i sense el degut reconeixement econòmic. En canvi, d’altres han dit que s’ha d’arribar a solucions d’aquest tipus només en casos extrems. El primer hauria de ser «intentar atraure els metges italians», ha dit el gremi de metges Anaao Assomed.

El drama calabrès

Notícies relacionades

El cas calabrès és particularment dramàtic. A la regió, les institucions sanitàries es troben intervingudes per l’Estat des del 2010, per la mala gestió i les infiltracions de la criminalitat organitzada. Tant és així, que Calàbria es veu obligada a pagar uns 300 milions d’euros a l’any per pacients que s’han d’atendre en centres ubicats en altres regions del país.

La situació és tan greu que en algunes localitats, com Locri, algunes convocatòries van quedar desertes perquè cap metge va acceptar desplaçar-se a treballar en aquesta ciutat, explica Massimo Scura, antic comissari de la salut pública calabresa del 2015 al 2018. «No s’ha d’oblidar que [el 2005] Francesco Fortugno, un metge i polític que treballava a Locri, va ser assassinat», recorda Scura, en declaracions a aquest diari.