Cadí-Moixeró

Excursionistes del Pedraforca celebren que s’hi hagi prohibit l’accés amb cotxe: «S’ha de protegir la natura»

La mesura, que vol evitar la massificació de la muntanya, s’allargarà fins al diumenge 15 d’agost

3
Es llegeix en minuts

L’agost de l’any passat, el mirador de Gresolet, el principal punt de sortida per accedir al Pedraforca, era ple de cotxes, alguns d’aparcats als dos costats de la carretera. L’estiu és l’època en què el massís rep més visitants, una època de saturació que el 2020 va arribar fins i tot a situacions dramàtiques, com la del fatídic accident en la maniobra d’aparcament d’un vehicle que va acabar estimbant-se per un barranc i que va acabar amb la vida de la conductora i va deixar en estat greu la dona que l’acompanyava.

Aquest any, però, la imatge ha canviat radicalment i, aquest diumenge, només hi havia una vintena de cotxes aparcats: els qui hi han pujat abans de les set del matí.

La resta de gent ha hagut de pujar-hi amb el servei d’autobús llançadora des de Saldes o des de Gósol. La mesura, que s’allargarà fins al 15 d’agost, s’ha pres per evitar la massificació del Pedraforca, un dels massissos més simbòlics i freqüentats del país. La majoria d’excursionistes l’aplaudeixen: «S’ha de protegir la natura. El Pedraforca estava massificat».

Alguns excursionistes despistats arriben fins a la carretera que dona accés al mirador de Gresolet, però un vigilant els fa retrocedir i els dona l’opció d’anar fins a Saldes per agafar el bus llançadora que els portarà al mirador. La mesura, que està en marxa des de l’1 d’agost i s’allargarà durant 15 dies, busca reduir la massificació i la pressió sobre la muntanya, que després del confinament, havia arribat a rebre uns 600 excursionistes durant el cap de setmana.

Mesura ben rebuda

La majoria de visitants reben bé la mesura. Consideren que calia fer-ho, perquè la muntanya «està massificada». «Ens ha sorprès perquè no ens ho esperàvem, però la veritat és que estic contenta», assegura Elisabet Fernández, que amb la seva parella han hagut de deixar el cotxe a l’entrada i recórrer a peu els tres quilòmetres de pista.

Els més matiners hi poden entrar amb el seu vehicle si ho fan abans de les set del matí. Després, només es pot fer amb l’autobús. Per anar-se’n, cal esperar a fer-ho darrere de l’autobús per garantir la seguretat o entre les dues i les tres de la tarda, quan el servei no funciona, o a partir de les cinc.

El preu de l’autobús és de tres euros i els menors de 12 anys no l'han de pagar. A més, hi ha descomptes per als excursionistes federats a la FEEC i per als visitants que resideixin i adquireixin els bitllets des dels allotjaments de Gósol i Saldes.

«Ara hi ha gent que ja no hi ve»

Jordi Gallardo és el guarda del refugi Lluís Estasen, als peus del Pedraforca. Està d’acord que és necessari prendre mesures per regularitzar l’accés a la muntanya, però creu que és necessari millorar-ho amb més freqüència d’autobusos i horaris més flexibles.

A més, considera que aquest any s’havia notat un canvi: si bé l’any passat i l’altre hi havia molta gent que hi pujava, aquest any molta gent ha optat per marxar fora i no hi ha tant turisme de proximitat. Tot això, assegura, fa que perdi clients: «Aquest dissabte només he tingut dues taules per menjar», lamenta.

En canvi, al poble la majoria de negocis ho veuen del tot diferent. Fins ara, molts excursionistes passaven de llarg i no paraven al nucli. En canvi, ara molts s'aturen a Saldes per agafar l’autobús i consumeixen més.

450 visitants, el límit

Notícies relacionades

Un estudi acabat de publicar sobre la freqüentació dels espais naturals del parc del Cadí-Moixeró estableix que tot el massís pot absorbir uns 450 visitants diaris.

Mentre que, al cim, el límit és de 133 persones en un dia. Aquestes xifres s’han sobrepassat en ocasions puntuals en els últims anys, principalment durant el període estival i per Setmana Santa.

Temes:

Muntanyisme