Onada de calor

El foc s’acarnissa amb el Bages en el primer gran incendi de l’estiu

Un total de 200 persones segueixen evacuades, hi ha 4 ferits lleus, carreteres tallades i almenys 17 vivendes amb danys

5
Es llegeix en minuts

Veïns abandonant casa seva amb la documentació imprescindible, cases cremades, veïns confinats, espais provisionals per acollir desallotjats on es reparteixen aigua i mascaretes, tallafocs... Aquest és el dantesc panorama generat per la tempesta de més de mil hectàrees de foc que ha viscut aquest diumenge la comarca del Bages i que ha provocat devastació i por especialment en el primer gran incendi de l’estiu a Catalunya.

Emergències ha rebut l’avís a les 13.04 hores, en un dels pics de calor de la jornada amb una temperatura per sobre dels 35 ºC, i enmig d’una setmana marcada per l’onada de calor. En una hora i mitja, els Bombers de la Generalitat ja informaven de 440 hectàrees cremades i, a les nou de la nit, ja havien superat les 1.200. 

Segons ha apuntat el subdirector dels Bombers de la Generalitat, David Borrell, els treballs dels bombers s’han centrat a aturar la carrera del cap de l’incendi, al nord, i el flanc esquerre. Aquest últim resulta especialment preocupant per una possible obertura en direcció al nucli del Pont de Vilomara. Quan aquests estiguin controlats, passaran a centrar-se en el flanc dret, que podria avançar cap al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i, si és així, podria arribar a cremar 6.000 hectàrees de terreny forestal.

Evacuacions i confinaments

Més de 120 dotacions dels Bombers, amb 350 efectius, treballen en aquest foc que ha obligat a evacuar els residents de les zones més amenaçades, i a confinar tota la població del Pont de Vilomara i Rocafort, Sant Fruitós de Bages i Navarcles. A la zona s’han habilitat tres centres que allotgen unes 200 persones que han sigut evacuades de casa seva, mentre que altres han optat per refugiar-se a casa de familiars. 

Abans del confinament, desenes de veïns de Sant Fruitós de Bages han sortit per veure com les flames de l’incendi arribaven a picar a la porta del nucli urbà, amb llàgrimes als ulls i cara d’incredulitat. Les flames eren molt vives, s’escoltava l’espetec dels arbres al caure a terra i el cel s’havia ennegrit. La quantitat de cendra en l’aire era notable i provocava picor als ulls i problemes per respirar.

La pregunta que es feien molts presents era precisament en quin estat havien quedat les vivendes desallotjades: la primera línia de cases del Pont de Vilomara més pròxima al foc, i les urbanitzacions de River Park i les Brucardes. Segons ha informat Borrell, s’han produït «danys importants en les urbanitzacions». A les 21.00 hores, hi havia constància de 17 vivendes afectades amb diferent gravetat tot i que ha augurat que en les pròximes hores «n’aniran sortint més».

«Els Mossos ens han donat un minut i mig per deixar la casa»

«Els Mossos ens han donat un minut i mig per deixar la casa»Els veïns desallotjats han explicat la seva experiència. «Estàvem preparant les maletes per anar-nos-en de vacances i a les 14.30 els Mossos ens han dit que teníem un minut i mig per deixar la casa». Així ho ha explicat Ainhoa Caparrós, veïna de la urbanització River Park. «Quan la policia ens ha dit que ens en anéssim, hem agafat l’animal de companyia i quatre coses més, i hem marxat». Posteriorment, s’han refugiat a la casa d’uns familiars: «A Cardona tenim família i ens hem desplaçat fins allà».

Caparrós també lamenta la falta d’informació. «A hores d’ara no sabem en quin estat es troba la nostra casa, no hi ha hagut cap comunicat per part de l’Ajuntament del Pont. No sabem res, totes les novetats ens arriben a través dels mitjans informatius. Estem seguint l’incendi molt de prop», ha explicat la dona aquest diumenge a la tarda.

Protecció Civil, per la teva banda, ha advertit que és «molt important evitar autoevacuacions» i ha demanat a la ciutadania que marxi cap a l’interior dels nuclis de la població, sense desplaçar-se a altres municipis.

Afectacions a les carreteres

Quant a les afectacions en el trànsit a causa del foc, s’han tallat quatre carreteres: la C-16 a Manresa en els dos sentits, la BV-1124 entre Rocafort i el Pont de Vilomara, la BV-1125 entre l’accés a la C-55 i el Pont de Vilomara i la BV-1129 entre l’accés a la C-55 i Sant Vicenç de Castellet.

Elena: «El foc és extraordinari»

El conseller d’Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena, s’ha desplaçat fins a la zona afectada aquest diumenge a la tarda, concretament a Sant Vicenç de Castellet, on els Bombers han situat el centre de comandament. En una compareixença davant els mitjans de comunicació, ha explicat que l’incendi «ha començat d’una forma molt violenta i s’ha estès molt ràpidament» perquè, a més de les altes temperatures, el vent ho ha facilitat.

També ha remarcat que la intensitat i «l’esforç –dels Bombers i els Agents Rurals– està sent extraordinari perquè el foc és extraordinari». Quant als possibles danys personals, el conseller ha celebrat que no se n’hagi de lamentar cap més enllà de quatre ferits lleus que ràpidament han rebut l’alta.

Sobre com encararan la nit aquest diumenge, Elena ha explicat que els Bombers continuaran treballant «amb molta intensitat», i que hi continuaran havent 350 efectius. De cara a la jornada d’aquest dilluns, ha augurat que serà «un dia molt implicat» en què hauran de reunir-se «per decidir les mesures» necessàries per evitar danys més importants, i és que els Bombers no podrien permetre’s l’aparició d’un altre incendi simultani

Borrell: «Això només passa en casos molt extrems»

Notícies relacionades

David Borrell, subdirector del cos dels Bombers de la Generalitat, ha declarat davant els mitjans que es tracta d’un incendi «molt complicat», especialment per l’hora que ha començat –a la una del migdia–, i en una setmana en plena onada de calor. «No només el cap de l’incendi ha sortit fora de la capacitat d’extinció dels Bombers, també ens passava amb els flancs. Això no és habitual, només passa en casos molt extrems».

«La situació d’avui s’ha vist agreujada per les tres urbanitzacions on sabíem que impactaria l’incendi, i hi ha hagut desenes d’afectacions de cases. Hem destinat molts recursos per minimitzar els danys que han patit aquestes cases, que han sigut de diferent gravetat».