Foc a Catalunya

L’incendi del Bages és «gran i complicat», segons l’Agrupació de Defensa Forestal de la comarca

Els veïns expliquen les ràpides ordres d’evacuació que han rebut

L’incendi del Bages és «gran i complicat», segons l’Agrupació de Defensa Forestal de la comarca

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

La Federació d’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) del Bages-Moianès ha desplegat els seus 12 equips que cobreixen el territori per acompanyar els Bombers en les tasques d’extinció de l’incendi que ha començat aquesta tarda al Pont de Vilomara. El vicepresident de la federació, Santi Montsech, ha destacat la seva preocupació pel que ja ha definit com «un incendi gran i complicat, que comportarà dies de suor per aconseguir extingir-lo». Montsech també ha remarcat en declaracions al diari Regió 7, pertanyent al grup Prensa Ibérica, que «era probable que aparegués un foc d’aquestes dimensions, tenint en compte la sequera i les altes temperatures dels últims dies».

 En el seu cas, com a coordinador operatiu de l’ADF Quercus, formada pels municipis de Santa Maria d’Oló, l’Estany, Sant Feliu Sasserra i Avinyó, s’ha desplaçat fins a la part més alta del nucli del Pont de Vilomara, juntament amb un equip de 12 voluntaris, una camioneta carregada amb 500 litres d’aigua i un camió dels Bombers. La previsió d’aquesta tarda era portar a terme tasques de vigilància a la zona del Moianès, «però al veure la intensitat del foc ens hem desplaçat fins a la població afectada en coordinació amb els Bombers», apunta.

Durant una estona, han estat controlant les flames que s’acostaven a les cases del carrer Lleida, a la part més alta del Pont de Vilomara, «per evitar que les espurnes arribessin als pins del costat de les vivendes». Al tenir controlada la zona, s’han desplaçat fins a la urbanització del Marquet Paradís, «on el foc s’està acostant a les cases disseminades pel bosc»

Ràpid desallotjament

Els veïns desallotjats expliquen la seva experiència. «Estàvem fent les maletes per marxar de vacances i a les 02.30 els Mossos ens han dit que teníem un minut i mig per deixar la casa». Així ho explica Ainhoa Caparrós, veïna de la urbanització River Park del Pont de Vilomara, que ha sigut desallotjada per l’incendi. «Per sort, nosaltres ja teníem la majoria de l’equipatge a les maletes i després que els Mossos ens avisessin que marxéssim, hem agafat l’animal de companyia i quatre coses més i hem marxat».

Notícies relacionades

Caparrós explica que no han volgut anar-se’n del municipi al moment perquè volien assabentar-se sobre l’estat del foc i cap a quina direcció avançaven les flames: «A hores d’ara no sabem en quin estat es troba casa nostra, no hi ha hagut cap comunicat per part de l’Ajuntament del Pont ni tampoc del responsable de l’operatiu dels Bombers».

 La veïna també va informar que les flames van saltar d’un flanc a l’altre i van arribar fins al restaurant Cal Curro del municipi. «A Cardona tenim família i ens hem desplaçat fins allà, a hores d’ara no sabem res, totes les novetats ens arriben a través dels mitjans informatius. Estem seguint l’incendi de molt a prop», assenyala.