La Península Ibèrica, en flames

Incendis forestals sense control: el foc continua arrasant Espanya en plena onada de calor

La situació presenta millores a Galícia i Andalusia, mentre que a Extremadura i Castella i Lleó les flames mantenen el seu avenç

FERRAN NADEU

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Esperonats per una onada de calor que s’estén per tota la Península Ibèrica des de fa una setmana sense que hi hagi un final clar, els incendis continuen arrasant diversos punts de la geografia espanyola. Però aquest diumenge hi ha hagut algun avenç. A la serra de Mijas (Màlaga), el dispositiu lluita per estabilitzar el foc. Els 12 incendis de Galícia han sigut perimetrats.

A Extremadura i Castella i Lleó, mentrestant, les flames han continuat devorant hectàrees. L’incendi declarat la nit anterior a la vall del Jerte va ser clarament provocat», segons la Junta extremenya. El president del Govern, Pedro Sánchez, viatjarà dilluns a la comunitat autònoma per visitar les zones més afectades.

Les flames van forçar els últims dies el desallotjament de milers de persones a Extremadura, Castella i Lleó, Andalusia i Galícia, i el Govern central va haver de demanar a les comunitats autònomes i a la població que «extremin les precaucions» davant l’altíssim risc que el foc continuï estenent-se en els pròxims dies.

Així està la situació per autonomies:

Extremadura

AExtremadura, el foc ha arribat a provocar eltall de l’A-5en tots dos sentits al llarg de 19 quilòmetres i l’evacuació de les localitats de Romangordo i Higuera de Albalat. El Pla de Lluita contra Incendis Forestals d’Extremadura (Infoex) ha continuat treballant durant la nit de dissabte en els incendis que pateixen la zona de Casas de Miravete i la comarca de Las Hurdes, totes dues a la província de Càceres, on estan fent tasques de vigilància i control de possibles reactivacions.

D’altra banda, es mantenen les evacuacions preventives dels set nuclis poblacionals d’Aceitunilla, Ladrillar, Cabezo, Batuequilla, La Horcajada, Riomalo de Arriba i Las Mestas, a Las Hurdes. També les localitats de Casas de Miravete, Romangordo i Higuera de Albalat.

Quant a la predicció meteorològica, per a la zona de Casas de Miravete, s’espera vent del sud-oest al sud, amb valors mitjans de 10 a 20 quilòmetres per hora i amb ratxes de 15 a 30 quilòmetres hora, mentre que a la zona de la localitat de Ladrillar, el vent serà del sud al sud-oest, amb vents mitjans de 3 a 8 quilòmetres per hora, i amb ratxes de 6 a 12 quilòmetres per hora.

A més, s’ha declarat un altre, amb dos focus, al Jerte (Càceres). «Un incendi a les onze de la nit, amb dos focus, quan tots els mitjans estaven centrats a Las Hurdes i Casas de Miravete, és clar que va ser un incendi provocat», ha assenyalat el director de Política Forestal de la Junta, Muñoz.

Castella i Lleó

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, remarcava aquest dissabte una «millora» dels incendis a Navafría (Segòvia), Monsagro (Salamanca) i Rajoleria (Càceres), tot i que alertava que les elevades temperatures del sòl provocades per l’onada de calor poden propiciar noves reactivacions. El foc de Navafría ja afectava ahir 1.000 hectàrees i el de Monsagro, 9.000.

Aquesta nit, els focs han tingut un comportament positiu, amb una petita reactivació a Las Batuecas, i sense créixer a Cebreros. A Monsagro s’han reactivat aquest diumenge diversos focus a l’incrementar-se el vent a la zona, que ha forçat la retirada dels mitjans aeris.

A Àvila, el delegat territorial de la Junta, José Francisco Hernández, ha manifestat que després dels treballs de la nit en l’incendi de Cebreros, la seva evolució és «altament favorable» i sense flama en «bona part del perímetre».

Andalusia

L’evolució de l’incendi que afecta des de divendres la Sierra de Mijas (Màlaga) ha permès avui diumenge que tornin a casa seva els desallotjats de diverses urbanitzacions d’Alhaurín el Grande, en una nit en la qual els bombers forestals han continuat treballant per terra i han comptat amb el suport d’un dron.

Passada la mitjanit s’ha autoritzat la tornada dels veïns d’Alhaurín Golf, la urbanització San Jorge, Ardalejos i La Chíchara, a Alhaurín el Grande. Unes tornades que s’afegeixen als reallotjaments aquest dissabte dels residents en unes 120 cases de La Paca i la zona compresa entre el camí d’Ardalejos i l’A-404, també a la mateixa localitat malaguenya, i els d’un centenar de vivendes de Lauro Golf, a Alhaurín de la Torre.

Encara continuen desallotjats els veïns d’unes 300 edificacions d’Alhaurín de la Torre (Jarapalos, Comendador Alto i la part exterior de Pinos de Alhaurín) i un nombre encara no actualitzat a Alhaurín el Grande, on abans dels últims reallotjaments estaven afectades més de 1.300 vivendes, segons les dades d’Emergències 112.

Els Ajuntaments d’Alhaurín el Grande i Alhaurín de la Torre han habilitat com a albergs temporals sengles pavellons esportius municipals en els quals, amb el suport de Creu Roja, són ateses les persones que no poden anar a cases de familiars o amics.

L’incendi, que es va declarar divendres al migdia al paratge El Higuerón de Mijas i es va estendre amb rapidesa per la força del vent i la massa forestal de la zona cap al nord-oest, primer cap a Alhaurín de la Torre i després cap a Alhaurín El Grande, va obligar la Junta a activar el nivell 1 del Pla d’Emergències, que continua vigent.

Notícies relacionades

A conseqüència de l’incendi van ser tallades la carretera A-404 entre els quilòmetres 9 i 18 i l’A-387 des del quilòmetre zero a Mijas, però a mig matí ha sigut possible la seva reobertura. 

Galícia

Els mitjans d’extinció continuen treballant en un total de 12 incendis forestals a Galícia, que ja han calcinat 4.430 hectàrees des de dijous passat, segons les xifres actualitzades per la Consellería do Medio Rural. Els dotze incendis que afecten les seves muntanyes han sigut perimetrats. Segons la Xunta de Galícia, ja no hi ha risc per als llogarrets a cap dels focs que estan en situació dos, de risc per als nuclis, si bé manté aquesta alerta en tres incendis a la província de Lugo.