Pateix una lesió medul·lar

Autoritzada l’eutanàsia a l’exvigilant de seguretat de Tarragona que va disparar a diverses persones

Dues de les víctimes del tiroteig, entre les quals un mosso ferit, van demanar al jutjat que paralitzés el procediment

Autoritzada l’eutanàsia a l’exvigilant de seguretat de Tarragona que va disparar a diverses persones

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La jutge ha avalat l’eutanàsia sol·licitada per l’exvigilant de seguretat de Tarragona que va disparar als seus excompanys d’una empresa de seguretat i un mosso, perquè és un «dret fonamental» i perquè la llei no preveu que la justícia pugui interferir en un procés de mort assistida.

Durant la seva detenció, el mateix dia que va obrir foc contra diversos excompanys el desembre passat, en va ferir tres i un agent dels Mossos quan aquest va mirar d’impedir la seva fugida, l’exvigilant de seguretat va patir una lesió medul·lar després de ser reduït a trets per la policia, i fa dues setmanes va demanar que se li apliqués l’eutanàsia.

L’Hospital Penitenciari de Terrassa en el qual es troba ingressat va autoritzar al pres, M. E. S, de 46 anys d’edat, iniciar el procés de mort assistida, però dues de les víctimes del tiroteig –entre les quals l’agent de la policia catalana ferit– van demanar al jutjat que paralitzés el procediment.

En una interlocutòria, la magistrada del jutjat d’Instrucció número 5 de Tarragona resol que no procedeix «la interrupció» del procés de mort assistida sol·licitat pel pistoler, ja que la llei d’eutanàsia «no atribueix cap competència al jutge d’instrucció per decidir sobre el procés».

La jutge ressalta en aquest sentit que la llei «no regula de manera específica l’eutanàsia aplicada a persones que es trobin en situació de presó provisional o subjectes a un procediment judicial de qualsevol tipus».

«Un dret fonamental»

Afirma, així, que les exclusions previstes en la llei són en el cas de menors o de persones que «no tinguin capacitat de decidir», per la qual cosa aquesta exclusió no pot fer-se extensiva a un pres com és aquest cas.

A més, la magistrada esgrimeix que es tracta d’un dret fonamental i que ha de prevaler el dret a una mort digna: la «prioritat» són els drets a la integritat física i moral, a la dignitat, a la llibertat i a l’autonomia personal, afirma en la seva interlocutòria.

L’acusació particular exercida pel mosso d’esquadra ferit, a qui representa el lletrat José Antonio Bitos, advocat del sindicat USPAC, va demanar a la jutge que emetés una «ordre urgent» a l’Hospital Penitenciari de Terrassa perquè cessés «qualsevol activitat» encaminada a portar a terme l’eutanàsia fins que no es dicti sentència.

A avaluació

En un escrit, el lletrat afirmava que l’Hospital de Terrassa «no pot de cap manera decidir sobre la vida d’un investigat internat per ordre judicial».

Notícies relacionades

«Un assassí, o presumpte en aquest cas, no pot esquivar ni el judici ni una condemna mitjançant una eutanàsia», de manera que ha de ser el jutjat el que acordi «totes les mesures de protecció necessàries per evitar-les», esgrimia l’acusació.

Després de l’aval de la jutge d’instrucció, serà ara la Comissió de Garantia i Avaluació, un organisme multidisciplinari dependent de la Generalitat, qui avaluï el procés d’eutanàsia sol·licitat pel pistoler.