Actuació de la Generalitat
Aquestes són les espècies més protegides al Cap de Creus
L’Administració promou la protecció de diferents animals marins

La Generalitat limita la pesca de fins a 25 espècies vulnerables i fixa una veda de tres mesos del pop roquer al Parc Natural del Cap de Creus i la badia de Cadaqués. La mesura és el pas previ al futur Pla Rector de Uso i Gestió del parc en l’àmbit marí (PRUG) i respon a informes científics que recomanen adoptar mesures per «protegir» determinades espècies pròpies de la zona.
En l’àmbit de la pesca professional, el document prohibeix la captura, tinença i comercialització d’11 espècies. Entre aquestes, la cabra (gallineta vermella), la ‘llagosta lluïsa’ (cigala), la galera, el cranc pelut, el bou i els musclos. I fixa talles i una quota diària de captures per llicència de pesca recreativa en 14 més. Entre aquestes, el mero, el llobarro, el déntol (dentut) o el corball (sofraja de roca).
La pesca professional al Cap de Creus, una part de la qual es practica en aigües protegides del Parc Natural i la badia de Cadaqués, està considerada com una activitat «ancestral». Per gestionar aquesta activitat, la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible i la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Ambient van promoure la creació d’un comitè de cogestió de la pesca en aquest entorn –el primer que es feia d’un espai i no d’un recurs concret–, que s’ha reunit en 14 ocasions per elaborar un projecte de pla de gestió, pendent d’aprovació.
Grans reproductors
Notícies relacionadesTot això, sumat a l’arribada de l’estiu i l’augment d’ús de l’espai, ha portat que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural prengués la iniciativa per a l’aprovació d’urgència de mesures dirigides a la reducció de la captura dels grans reproductors (animals de gran talla), la protecció de determinades espècies de crustacis i mol·luscos que presenten un estat poblacional molt reduït, i la recuperació de les poblacions de pop roquer amb l’aplicació d’una veda biològica de tres mesos (de l’1 de juliol al 30 de setembre), que ha de garantir de reproducció de les femelles d’aquesta espècie tan valorada.
Quant a la pesca recreativa, es fixen també talles mínimes i quotes de captura en 14 espècies més. Entre aquestes, el congre, el déntol, el llobarro, el mero, el tord negre, la grívia, el pagre, el corball de roca, el cap-roig, el sarg, l’orada o l’espet. La mesura fixa captures que van des d’un a cinc exemplars per dia i un màxim de 5 kg/dia per llicència.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Universitat Catorze universitàries acusen un catedràtic de la UB d’abús sexual
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Alejandro Valverde: "Pogacar és el candidat a la victòria, però no ho tindrà fàcil amb Vingegaard"
- Despullar un sant
- ¿Violència gratuïta o esport noble?
- Scariolo anuncia que deixa la selecció després de l’Eurobasket i posarà rumb al Reial Madrid