Equipament de referència

Sant Joan de Déu estrena el nou Pediatric Cancer Center Barcelona, centre de referència a Espanya

  • La unitat obrirà les seves portes a finals de juny i augmentarà un 35% l’atenció de casos de càncer infantil

zentauroepp45882593 esplugues del llobregat 25 10 2017 nuevas instalaciones y ac181113161102

zentauroepp45882593 esplugues del llobregat 25 10 2017 nuevas instalaciones y ac181113161102

4
Es llegeix en minuts

L’Hospital Sant Joan de Déu va inaugurar aquest dijous el Pediatric Cancer Center Barcelona (PCCB), el primer centre monogràfic centrat en el tractament i recerca del càncer infantil d’Espanya i el segon d’Europa. Amb l’obertura d’aquest nou centre sanitari es preveu augmentar la capacitat de l’hospital per atendre nous casos de càncer pediàtric, passant dels 300 casos nous que s’acollien fins als 400.

La inauguració d’aquest nou equipament sanitari de Sant Joan de Déu és un pas cap endavant en la recerca i la lluita contra el càncer. El Pediatric Cancer Center és un centre pioner, i així ho va remarcar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la seva compareixença en l’acte d’inauguració. Aragonès també va voler agrair la tasca del personal sanitari i va remarcar que «la recerca en salut és un pilar fonamental de la nostra societat i que no s’entén sense el sistema hospitalari ni sense la tasca vocacional que fan els treballadors».

El PCCB obrirà les seves portes a finals d’aquest juny amb l’objectiu de ser un centre de referència en la recerca del càncer infantil, una tipologia de càncer diferent del dels adults, i que requereix una recerca específica per al desenvolupament de teràpies. Amb això es pretén millorar el tractament dels pacients i trobar la cura d’alguns tipus de càncer que encara no la tenen. «Tot parteix d’un principi, i és que no els curem a tots. Aquest és el motiu per començar a dir que canviarem això i que el camí és la investigació. Actualment curem 8 de cada 10 pacients i el nostre objectiu és augmentar aquesta xifra a través de la recerca», va explicar Jaume Mora, director científic de l’Àrea d’Oncologia i Hematologia de Sant Joan de Déu.

Campanya solidària

El febrer del 2017 l’hospital va llançar la campanya ‘Per als valents’, una campanya de recaptació de fons destinada a l’obertura del PCCB que es va presentar com un projecte de construcció d’un centre d’oncologia pediàtrica. En total, al final de la campanya es van recaptar els 37 milions d’euros necessaris, entre les donacions d’empreses, d’entitats i de particulars, que van permetre l’inici de la construcció del Pediatric Cancer Center Barcelona el 2018 i la seva inauguració aquest 2022. 

Josep Maria Argimon, conseller de Salut, va voler agrair a totes les persones que van contribuir de manera solidària en la recaptació de fons per a l’obertura del centre i va remarcar la importància de la tasca social i assistencial que farà el PCCB. «Gràcies a les donacions ha sigut possible aixecar un equipament com aquest, però el més important és el valor social, ja que aquest centre ajudarà que els nens, els adolescents i les seves famílies passin els dies el millor possible», va remarcar el conseller.

Referència en l’àmbit mundial

Notícies relacionades

Referència en l’àmbit mundialL’Hospital de Sant Joan de Déu ha sigut fins ara un hospital de referència, tant a Espanya com a Catalunya, en l’atenció del càncer pediàtric. Tanmateix, el PCCB també pretén tenir impacte a l’Amèrica Llatina, una regió on la inequitat entre els països i els ciutadans continua generant problemes per tractar el càncer infantil. Guillermo Chantada, oncòleg i hematòleg i president de la Societat Internacional d’Oncologia Pediàtrica (SIOP), celebra aquesta projecció internacional del PCCB i la intenció d’arribar a tots els pacients, incloent-hi els que es troben en zones més desfavorides i que no tenen accés des dels seus països als tractaments del càncer infantil. «Estem íntimament lligats a l’Amèrica Llatina ja que una part dels donants participants i dels metges que estem aquí venim d’aquests països. El PCCB té també com a objectiu tractar pacients que no podrien tenir una solució per tractar-se a l’Amèrica Llatina», va comentar Chantada.

Un centre per als infants i les famílies

Un centre per als infants i les famíliesEl centre té 1.400 metres quadrats distribuïts en cinc plantes que connecten de manera directa amb l’Hospital Sant Joan de Déu. El PCCB respon a la necessitat tant dels pacients com de les famílies de tenir un centre lluminós i acollidor perquè la vivència de la malaltia dels nens i les famílies sigui el més humana possible. A la primera planta del centre es troben les consultes externes, 21 consultes multidisciplinàries perquè siguin els metges els que es moguin d’una consulta a l’altra i evitar que els pacients s’hagin de moure per tot l’edifici. A la segona planta, que és on es troba l’àrea d’hospitalització, s’han creat 37 habitacions individuals i una zona de descans per a les famílies. Anna Negre, cap d’infermeria del PCCB va remarcar la necessitat de les famílies de trobar aquesta normalitat dins del procés de la malaltia. «Aquests espais s’han creat perquè tant les famílies com els infants i adolescents se sentin com a casa. Les habitacions individuals permeten més intimitat i els espais comuns, amb tanta llum natural i amb vistes a la ciutat, els ajuden a tenir una estada més agradable», va comentar Negre.